Het sport/cultuurfonds voor de jeugd moet ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot sport en cultuur, ook kinderen uit arme gezinnen.
Het sport/cultuurfonds voor de jeugd moet ervoor zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot sport en cultuur, ook kinderen uit arme gezinnen. Foto: pr

Lisse krijgt sport- en cultuurfonds voor jeugd

Algemeen Sport

LISSE - De gemeenteraad krijgt waarschijnlijk eind deze maand het voorstel te behandelen om € 30.000,-- per jaar en over drie jaar toe te kennen aan een op te richten sport-en cultuurfonds voor de jeugd Dit bedrag wordt gedekt uit de rijksbijdrage ten behoeve van de decentralisatie van de armoedebestrijding van kinderen.

Door Arie in 't Veld

Op initiatief van de Rotary Lisse-Bollenstreek wordt het Jeugdsportfonds/Jeugdcultuurfonds Lisse opgericht. Deze publiek-private samenwerking wordt vastgelegd in een driejarige overeenkomst (april 2017 t/m december 2019) en richt zich op het actief laten participeren van kinderen waarvan de ouders om financiële redenen niet in staat zijn contributie of lesgeld te betalen voor sport- en culturele activiteiten. De Rotary Lisse-Bollenstreek heeft zich garant gesteld voor een bijdrage van € 2.500,- per jaar. De Rabobank Foundation levert eenmalig € 5.000,- en het Jeugdsportfonds 2017 een verwachte bijdrage van € 10.200,-. Deze is afhankelijk van het aantal aanvragen en de Rotary zal zich inspannen voor de benodigde co-financiering vanuit het bedrijfsleven en/of fondsen.

De doelstelling is om in de periode april 2017 t/m december 2019 gemiddeld 125 kinderen per jaar via het Jeugsportfonds/Jeugdcultuurfonds Lisse te laten deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten, in een te verwachten verdeling van ongeveer 20 procent cultuur- en 80 procent sportaanvragen.

Vorig jaar is de gemeente benaderd door de Rotary Lisse-Bollenstreek met het verzoek extra aandacht te geven aan zwemles voor kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen en aansluiting te zoeken bij het Jeugdsportfonds Zuid-Holland om dit mogelijk te maken. Naar aanleiding van dit verzoek is de gemeente in gesprek gegaan met de Rotary en heeft de vraag gesteld of zij als initiatiefnemer hun doelstelling breder zouden willen uitdragen naar zowel de sport als cultuur. En of zij de rol van lokale ambassadeur van het Jeugdsportfonds/ Jeugdcultuurfonds Lisse willen zijn. Op 1 december 2016 heeft de Rotary Lisse-Bollenstreek hiertegen ja gezegd.

Uit de krant