Wethouder Cees Ruigrok spreekt de aanwezigen toe. |
Wethouder Cees Ruigrok spreekt de aanwezigen toe. | Foto: Arie in 't Veld

Kunstwerk Meerenburgh gaat verhuizen

Politiek

LISSE - Het kunstwerk Spiralen in hout dat sinds 1988 aan de ingang van de wijk Meerenburgh staat, gaat verhuizen. Dat is een van de uitkomsten van het overleg tussen college van B en W en wijkbewoners vorige week maandag tijdens de sessie 'College on Tour'.

Door Arie in 't Veld

Op de vraag van wethouder Adri de Roon of die wens nog altijd leeft, antwoordde Trees Wesseling namens veel bewoners dat de noodzaak zelfs is toegenomen. "In 1988 stond het kunstwerk vrij in de ruimte, zoals de meeste kunstwerken in Lisse, maar door onder andere het groen raakt het nu een beetje achterop. Ook door de aanwezigheid van de afvalbakken wordt het kunstwerk geen recht gedaan, dus willen we nog altijd dat het naar een andere plek in de wijk verhuist." De Roon zei dat met de echtgenote van kunstenaar Rob Maingay naar alternatieve plekken is gekeken en ook wel voorstander van een verplaatsing te zijn. "Maar dat zal niet zo gemakkelijk gaan. Qua vergunningen, fundering aanleggen en de inspraak." De bewoners willen het kunstwerk laten verplaatsen naar een stukje grasveld bij de Weegschaal of Melkweg. De Roon zei eerst dat er niet veel geld beschikbaar is voor de verplaatsing, doch kwam daarop later terug. Terecht volgens de inspreekster die opmerkte dat er namelijk ook geld is voor kunst bij De Waterkanten.

Openbare ruimte
Voor wethouder Cees Ruigrok was er die bijeenkomst niet meer weggelegd dan te constateren dat er een goede opkomst in "De Lisbloem" was en de kaartenactie in de wijk vragen over het groen en het baggeren had opgeleverd. Onderwerpen die in de portefeuille van wethouder Evert Jan Nieuwenhuis thuishoren, die dan ook het grootste deel van de avond aan het woord was. Hij ging in op het feit dat enkele speelplaatsen in de wijk heringericht worden en het oerwoud rond de school De Lisbloem aangepakt moet worden. "Dat is gewoon een bende." De school heeft geen middelen en de gemeente zegt dat de school dit toch zelf moet doen. Werk dus voor vrijwilligers, die volgens een bezoeker van de vergadering het echter laten afweten, doch bij anderen de opmerking ontlokte dat ze dan wel op de hoogte gesteld moeten worden. "Wij gaan dat in elk geval niet doen", zei een aanwezige. "Mijn man is 85 en ik ben 73 en dan waag je je hier niet meer aan." Een andere bewoonster pleitte voor het behouden van zoveel mogelijk groen om niet alle vogeltjes in de wijk kwijt te raken, doch het meest heikele punt was de moeilijk begaanbare trottoirs voor mensen met kinderwagens en dergelijke. Ook aan de wegen schort het nodige. "De schroeven rammelen van je fiets", aldus een aanwezige. Een doorn in het oog van de bewoners is ook het ontstaan van zwerfafval, mede door de nieuwe manier van afval inzamelen. De vraag was of er niet meer gehandhaafd kan worden door boa's. De wethouder zei weinig middelen te hebben en riep bewoners op om ook zelf de vervuilers op hun gedrag aan te spreken.

Uit de krant