Afbeelding

Hillegom toen en nu: schoolreisje en andere uitjes

Column Sporen van Vroeger

In het Hillegom van vlak na de tweede Wereldoorlog was het over het algemeen geen vetpot, niet voor gezinnen en ook niet voor scholen. Dure uitjes waren er daarom niet bij. In het nieuwe boek van Stichting Vrienden van Oud Hillegom "Vroeger in Hillegom: Verhalen van de Verhalentafel" is het eerste hoofdstuk gewijd aan "Herinneringen aan de Hillegomse schooltijd". Daarin worden herinneringen opgehaald aan de naoorlogse schoolbeleving op de verschillende scholen in Hillegom.

Voor een schoolreisje van de Johannesschool werd bijvoorbeeld gespaard, vertelt een deelnemer aan de verhalentafel – een dubbeltje per week, maar dat was toen een fors bedrag. "De vrachtwagen van Bijwaard kwam en we gingen er met zo'n dertig jongens op. Meester Zwartkruis nam een grote melkbus mee. Die werd gevuld met water, er gingen een of twee flessen limonadesiroop in en dat werd goed doorgeroerd. En in het duin kregen we dan limonade. Er was een weggetje tot halverwege en de rest moesten we lopen."

Met een rondvaartboot naar Artis
Maar ook werd verteld over een groot schip dat op Indonesië voer, dat in 1948 door de zesde klas van de openbare school was geadopteerd. Die adoptie leidde ook tot een uitje, in Amsterdam. Daar kregen ze een rondleiding en eten en drinken. Er lag een rondvaartboot voor de deur en daarmee ging de klas naar Artis - voor die jaren zeer vooruitstrevend. En dan de trip naar Broek in Waterland, waarvandaan hoofdonderwijzer Metselaar kwam. Wat een onderneming! Eerst naar Haarlem, vandaar met de tram naar Amsterdam. Vanaf het paleis lopend naar het station en dan per boot naar de overkant van het IJ. Daar vertrok de tram naar Broek in Waterland. Veertig leerlingen, met als begeleiding alleen de hoofdonderwijzer en zijn vrouw!

De Vrienden van Oud Hillegom gaan ook weer op stap dit voorjaar. Ten eerste is er een excursie naar De Overplaats op zaterdag 1 april. Dit bosgebied direct ten noorden van de Linnaeushof is de overplaats van de buitenplaats De Hartekamp. Gids Hetty Wilders vertelt over de geschiedenis van dit oude duin bos en geeft uitleg over de stinsenplanten en andere bloemen. Verzamelen: uiterlijk 10.30 uur tegenover de parkeerplaats van speeltuin Linnaeushof. De wandeling duurt anderhalf uur. Deelname is gratis.

Het tweede Vrienden-uitje dit voorjaar voert op woensdag 10 mei naar het stadje Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug. Een dag vullend programma voor deze trip met de touringcar, met onder meer een begeleide stadswandeling door de oude binnenstad van Rhenen. Na de lunch door naar de Grebbeberg met een bezoek aan de Militaire Erebegraafplaats een een rondleiding in het informatiecentrum aldaar.

De kosten voor deelname zijn 49 euro per persoon. Op de Vrienden-website staat het volledige dagprogramma en de aanwijzingen voor aanmelden en betalen.

De digitale versie van deze column met is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger. Het evenementenoverzicht is aanklikbaar vanaf de startpagina van deze website.

Uit de krant