Ook in het Havengebied geldt de blauwe zone. Alleen is daar momenteel minder parkeerplek beschikbaar.|
Ook in het Havengebied geldt de blauwe zone. Alleen is daar momenteel minder parkeerplek beschikbaar.| Foto: Arie in 't Veld

Gemeente wil mening inwoners peilen over parkeerbeleid

Politiek

LISSE - Gezien alle werkzaamheden in het centrum lijkt het nu niet het moment om over parkeeronderzoeken te beginnen, toch wil het gemeentebestuur zo'n onderzoek op de rails zetten. De gemeente wil hierbij vooral in kaart brengen of er specifieke wensen zijn met betrekking tot het parkeerbeleid.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis zegt daarover dat in het verleden al meerdere onderzoeken hebben plaatsgevonden en Lisse het gratis parkeren hoog in het vaandel heeft staan. Maar mogelijk zijn er ook alternatieven mogelijk. Een van de drijfveren van zo'n onderzoek is dat sinds de invoering van de blauwe zone langparkeerders een plekje net buiten deze zone zoeken. Bewoners van die straten ervaren de toegenomen parkeerdruk als overlast. De blauwe zone verder uitbreiden helpt niet, want dan verschuift ook het aantal langparkeerders. De gemeente houdt het parkeren het liefst gratis. Nieuwenhuis: "Desalniettemin zullen we in een enquête onder de bezoekers van het centrum vragen of betaald parkeren voor hen een optie is. Bijvoorbeeld: je hebt een parkeertijd van maximaal twee uur gratis. Daarna moet je weg zijn, of je kunt voor een luttel bedrag langer - misschien zelfs de hele dag - de auto laten staan. Dat laatste zal overigens nauwelijks voorkomen, want het gaat om mensen die hier inkopen komen doen en niet de hele dag in het dorp blijven."

Het onderzoek is niet gericht op het aantal parkeerplaatsen, omdat eerder onderzoek al heeft uitgewezen dat Lisse over voldoende parkeerplaatsen beschikt. Het onderzoek gaat juist breder. "Welke normen hanteren we bij parkeren in de wijken? En bij nieuwbouw? Wat is een goede manier voor parkeren in het centrum? Hoe houden we het aantrekkelijk voor bezoekers? Langere tijd blauwe zone? Of een heel klein prijsje vragen? Of juist helemaal niets doen, dus ook de blauwe zone helemaal afschaffen? En in gesprek gaan met mensen aan de rand van de blauwe zone, om te kijken of er iets mogelijk is om de druk voor hen te verlichten."

Na het houden van de enquête zal de gemeenteraad over de uitkomsten op de hoogte worden gesteld en volgt er eventueel een plan van aanpak.

Uit de krant