De uitstraling van de Duin- en Bollenstreek mag verbeterd worden, vinden de gemeenten. Daar is het Gebiedsprogramma voor geschreven. |
De uitstraling van de Duin- en Bollenstreek mag verbeterd worden, vinden de gemeenten. Daar is het Gebiedsprogramma voor geschreven. | Foto: pr

Regio maakt gebiedsprogramma voor verbetering van totale uitstraling

Politiek

LISSE - De gemeenten in de regio Duin- en Bollenstreek gaan een samenwerkingsovereenkomst tekenen waardoor het mogelijk wordt om miljoenen euro's te besteden aan het verbeteren van de totale uitstraling van de regio. Eind mei/begin juni 2016 hebben de colleges van de zes Bollengemeenten het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek vastgesteld.

Door Arie in 't Veld

Voor de uitvoering van het Gebiedsprogramma heeft de provincie Zuid-Holland een programmasubsidie verleend. Nu ligt de samenwerkingsovereenkomst voor aan de colleges om met elkaar af te spreken hoe uitvoering wordt gegeven aan het Gebiedsprogramma. De gemeentes willen de identiteit, de belevingsmogelijkheden en de natuurwaarden in de Duin- en Bollenstreek versterken. 
Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis vertelt dat hiermee een totaalbedrag van 7,4 miljoen euro is gemoeid, waarvan inmiddels 6,5 miljoen in de boeken staat. Het bedrag wordt voor een kwart door de gemeenten betaald, alsmede door de Provincie Zuid Holland (3,25 miljoen euro) en een kwart door Holland Rijnland vanwege het regionale groenprogramma. "Lisse gaat de kar trekken voor de aanplant van de bermen in de regio (750.000 euro) en vernieuwen van de entrees waaraan is te herkennen dat je de Bollenstreek inrijdt. Daarmee is in eerste instantie een bedrag van 1,5 miljoen gemoeid,"
Het streven is een bloeiende en vooral ook een boeiende streek als een parelketting van schitterende parels. Parels die niet los kunnen worden gezien van de historie van dit veelzijdige gebied. Van oudsher de tuin van Holland, met bloemen en bollen. De oorspronkelijke strandwallen in het landschap werden afgegraven om de huidige bollenvelden te realiseren. De loodrechte Trekvaart van Haarlem naar Leiden doorkruist het land als de snelweg van het verleden.
Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen laten de grandeur van voorbije eeuwen zien, zoals de Ruïne van Teylingen, 't Huys Dever en Landgoed Keukenhof. Maar ook bossen, parken en tuinen herinneren daaraan, zoals Landgoed Leeuwenhorst, Park Rusthoff, het Hof van Hillegom, de Engelse Tuin van Sint Bavo in Noordwijkerhout en het landgoed Huys te Warmont.

Rondom deze parels kunnen (agrarische) ondernemers duurzaam en innovatief ondernemen. Inwoners, bezoekers en toeristen kunnen de omgeving beleven in al haar facetten. Met een diversiteit aan recreatiemogelijkheden en grote, maar ook kleinschalige attracties is het gebied te voet, te paard, per fiets en over het water te ontdekken. Eigentijdse belevingsroutes vertellen het verhaal van de Bollenstreek, met respect voor het verleden en een visie op de toekomst. De parels van natuur en water dagen bewoners en bezoekers uit om te bewegen in een schitterende omgeving.

Uit de krant