Wethouder Adri de Roon (met microfoon) benadrukte het belang om meer bekendheid aan dementie te geven. |
Wethouder Adri de Roon (met microfoon) benadrukte het belang om meer bekendheid aan dementie te geven. | Foto: Esther Akerboom

Werkgroep Dementievriendelijk Lisse lanceert website

Algemeen Welzijn

LISSE - In Nederland lijden momenteel zo'n 270.000 mensen aan dementie. Binnen enkele decennia zal dit aantal opgelopen zijn tot ruim een half miljoen. In onze gemeente werd daarom de werkgroep Dementievriendelijk Lisse opgericht. 

Door Esther Akerboom

In de anderhalf jaar dat de werkgroep bestaat werd er hard gewerkt aan een website. In de raadszaal van het gemeentehuis werd deze afgelopen dinsdag gelanceerd. Aan wethouder Adri de Roon viel de eer ten deel om de officiële handeling te verrichten, onder toeziend oog van de werkgroep, buurtregisseur Monique van der Weijden en een zaal vol genodigden.

Yvonne Martens is voorzitter van de werkgroep. "We hebben achter de schermen hard gewerkt", vertelt ze. "Na de geslaagde bijeenkomst over dementie in 't Poelhuys in 2015 zijn we onder andere bezig geweest met voorlichting op basisscholen, zorgden wij voor een leestafel in de bibliotheek en is er een benefietdiner georganiseerd door leerlingen van het Fioretti College. Met deze website zijn we ook zichtbaar voor de inwoners. Ons grote doel is om van Lisse een dementievriendelijke gemeente te maken."

Wethouder De Roon gaf aan dat dementie in Lisse een actueel probleem is dat in de toekomst alleen maar nijpender zal worden. "In Lisse ligt de vergrijzing hoger dan het landelijk gemiddelde, we verwachten een piek in 2040", aldus De Roon. "Bij het grote publiek is dementie behoorlijk onbekend. Je ziet het niet aan iemand, en dat kweekt onbegrip. Daarom ben ik verguld met deze actieve werkgroep die de schouders eronder wil zetten om dementie een plek te geven." Na deze mooie woorden en een druk op de knop werd de naam van de website zichtbaar en was de lancering een feit.

Het sociale aspect werd benadrukt door buurtregisseur Van der Weijden: "Hoe mooi zou het zijn als je buurman even op je demente echtgenoot wil passen als jij even weg moet. Je moet het toch van je naaste omgeving hebben. Ik ben er trots op dat Lisse de eerste gemeente in de Bollenstreek is die zoiets heeft."

De startpagina van de website bevat drie belangrijke onderdelen: het zorgaanbod in Lisse, de agenda met activiteiten en de tien signalen om dementie te kunnen herkennen. Daarnaast is er informatie te vinden over dementie en over de stappen die je kunt nemen als je iets vermoedt.

In de nabije toekomst staan er een aantal activiteiten gepland waaronder een training aan de Volksuniversiteit, voor iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt. Voor de volledige agenda en alle informatie kunt u terecht op de website www.dementie-lisse.nl.

Uit de krant