De Seniorenraad Lisse maakt zich dit jaar onder meer sterk voor meer levensloopbestendige woningen. Daaraan blijkt veel behoefte te zijn.
De Seniorenraad Lisse maakt zich dit jaar onder meer sterk voor meer levensloopbestendige woningen. Daaraan blijkt veel behoefte te zijn.

Seniorenraad Lisse heeft actief 2016 achter de rug

Algemeen Welzijn

LISSE - De Seniorenraad van Lisse is flink actief. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016 en een vooruitblik op 2017.

Door Arie in 't Veld

Zo is er de website www.lisse.nl/seniorenraad, heeft de raad aandacht besteed aan verkeerslessen voor scootmobiel-gebruikers en is er gesproken over goedkopere rijbewijskeuringen voor ouderen in woonzorgcentrum Berkhout en Beukenhof. Laatstgenoemde punt is vanuit de Seniorenraad doorgespeeld naar de Ouderenbonden via hun vertegenwoordiger in de raad. In het afgelopen jaar kwam ook het succes van Buurthuis annex Eetcafé Salvatori met diners voor ouderen ter sprake. Het werkt vooral voor kwetsbare ouderen en het voorkomt eenzaamheid. In Buurthuis Salvatori worden nu al drie maaltijden per maand aangeboden en in verband met een wachtlijst mag men maar twee keer per maand komen.

In het jaarverslag staat dat de Seniorenraad Lisse blij is om te constateren dat men ook in Berkhout gelukkig begonnen is met het aanbieden van maaltijden. In dienstencentrum Beukenhof heeft Stichting de Paraplu inmiddels ook drie lunches
georganiseerd. Samen met ABCatering is dit een succes geworden. De Seniorenraad zou willen dat zoiets ook in 't Poelhuys mogelijk wordt, maar helaas is de keuken daar vooralsnog te klein voor, volgens de vrijwilligers aldaar. Toch is dit plan door de Seniorenraad aan de accountmanager van Bescal voorgelegd en zij wil de mogelijkheden daarvoor bekijken. Daarnaast was er vorig jaar regelmatig overleg met de gemeente, met name met wethouder Adri de Roon.

Voor 2017 staat onder andere op de agenda: het aandacht blijven vragen voor het dankbare werk van mantelzorgers en daarbij blijven aandringen op respijtzorg. Verder wil de raad het belang van vrijwilligersdiensten onderstrepen. Ook wil men zich blijvend sterk maken voor de bouw van levensloopbestendige seniorenwoningen, waaraan dringend behoefte is. En men blijft hameren bij de herziening van het accommodatiebeleid op locaties als ontmoetingsplaats voor ouderen om eenzaamheid te voorkomen. Een vraag is ook wat er wordt gedaan met foutief geplaatste fietsen op de stoepen en wellicht de Kanaalstraat toch deels fietsvrij maken. De Seniorenraad heeft ontdekt dat er bordjes met toegestane parkeeruren bij sommige parkeerplaatsen ontbreken en dat levert nog steeds vragen op bij bezoekers met auto. Hierover is overleg gepleegd met de wethouder. Daarnaast wordt attentie gevraagd voor scootmobielrijders die zich asociaal gedragen. De raad is voorts van mening dat het Lokaal Loket te weinig aandacht krijgt en daardoor te onbekend blijft bij ouderen. Hier gaat onder meer de gemeentepagina voor ingezet worden.

Uit de krant