Harry, Jan en Ronald Clemens bij het bekroonde vee, het Kaag en Braassem-rund
Harry, Jan en Ronald Clemens bij het bekroonde vee, het Kaag en Braassem-rund Foto: pr

Keurslager Ronald Clemens wint belangrijke prijs

Zakelijk

Lisse - Keurslager Ronald Clemens is woensdag tijdens de jaarlijkse Paasveetentoonstelling uitgeroepen tot kampioen slachtvee vrouwelijk roodbont. Te midden van vele Noord-Hollandse slagers, die gewend zijn om de prijzen te pakken, heeft hij de felbegeerde beker in ontvangst genomen.

Met het winnen van deze belangrijke prijs zet Ronald Clemens een familietraditie voort: "In 1933 begon Piet Clemens, mijn opa, zijn slagerij in Voorburg. Hij betrok het vlees van Kaageiland. Daar runde zijn vader namelijk een boerderij. Met het vlees van die koeien maakte opa Piet goede sier. Niet alleen in de slagerij. Hij deed namelijk graag mee aan tentoonstellingen. En met succes! Hij heeft vele prijzen in de wacht gesleept. Op het moment dat ik voor een vleeskwaliteit moest kiezen, wist ik meteen wat ik wilde: vrouwelijk rundvlees uit De Kaag. Net als opa."

Het moge duidelijk zijn: het gaat om het Kaag en Braassem-rund. De modern ingerichte boerderij ligt in Woubrugge. De koeien lopen lekker buiten in de weilanden. Tijdens de afmestfase verblijven ze in kleine groepen in een potstal, bedekt met een dikke laag stro. De boer schotelt hen dan een uitgebalanceerde voeding voor. De dieren kunnen dag en nacht eten, drinken, slapen en lopen. Dat gaat volgens het principe rust, reinheid en regelmaat. Elke week gaat Clemens even bij zijn koeien kijken. Dan bespreekt hij hun ontwikkeling met de boer. Hij vindt het namelijk heel belangrijk om precies te weten waar zijn vlees vandaan komt. Op de foto staan vlnr: Harry, Jan en Ronald Clemens.

Uit de krant