De meiden kregen alle ins en outs te horen over energietransitie en mochten daar zelf ook ideeën over spuien.
De meiden kregen alle ins en outs te horen over energietransitie en mochten daar zelf ook ideeën over spuien. Foto: pr

Fioretti-meiden imponeren bij Shell met idee van algenmuur

Onderwijs

Den Haag - In het kader van Girlsday hebben dertig enthousiaste meiden van het Fioretti College uit Lisse een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De Girlsday is een Europees initiatief om meisjes kennis te laten maken met techniek, bèta en ict. 

Tijdens hun bezoek aan Shell hebben de meiden nagedacht over energietransitie, wat is het, waarom is het nodig, hoe ziet energie in de toekomst er uit en hoe kunnen wij daar zelf aan bijdragen?

Ze begonnen het programma met koffie, thee, fancy water met fruit en allerlei lekkere koekjes, mini sandwiches en fruit. Terwijl iedereen zat te genieten van al dat lekkers stelden de gastheer en gastvrouw zich voor en werd het programma voor die dag uitgelegd. 

Eerst werd er uitleg gegeven over energie en energietransitie. Energietransitie wil zeggen dat we de komende jaren op zoek moeten naar een nieuwe combinatie van bronnen waar we energie vandaan halen. Dit houdt in meer duurzame energie zoals wind- en zonne-energie, maar ook kernenergie en de kolencentrales blijven nodig. Elke vorm van energie heeft zo zijn voor- en nadelen. Op basis van deze voor- en nadelen gingen de meiden in groepjes aan de slag met stellingen over energie. Ze mochten volledig out-of-the-box denken over mogelijkheden voor nu en de toekomst. Hier kwamen prachtige verrassende ideeën naar voren. Zo hadden bijvoorbeeld de leerlingen die nadachten over de energievoorziening in jouw huis van de toekomst een muur van algen bedacht die op vele verschillende manieren effectief het huis van duurzame energie kon voorzien. Dit idee vonden ze bij Shell zo goed, dat het idee opgeschreven is. Dus wie weet komen wij dit idee over een paar jaar in de praktijk tegen. 

Omdat deze creativiteit de nodige energie verslond, werd deze aangevuld met een verzorgde lunch. Na de lunch hebben de meiden al hun vragen over werken in de techniek, bèta of ict kunnen vuren op een medewerkster van Shell. Zij kon hun alles vertellen over: vooroordelen ten opzichte van vrouwen in de techniek, zijn die er wel? Hoe combineer je een drukke baan met kinderen? Wat doet Shell eraan meer vrouwen in topfuncties krijgen? 
Na dit enerverende vragengesprek werden de meiden voorzien van de nodige versnaperingen. Vervolgens werd onze meiden opnieuw om hulp gevraagd door Shell. Ditmaal om zich te werpen op een casus over het plaatsen van een nieuw windmolenpark. De leerlingen kregen in groepjes per persoon een rol toebedeeld om vervolgens de belangen van deze rol te behartigen in de discussie. Dit om uiteindelijk te bepalen op welke plek het beste het nieuwe windmolenpark geplaatst kon worden. Alle groepjes presenteerden hun keuze, aan de hand van de voor- en nadelen van elke locatie, in het Engels. Dit deze ze fantastisch. Alle groepjes kozen uiteindelijk voor dezelfde locatie, maar ieder met hun eigen argumenten. 

De Girlsday werd voor de meiden afgesloten met een klein cadeautje (een cd met filmmateriaal over energietransitie) en de busreis terug naar het Fioretti college. Het was een leuke enerverende dag, waarbij alle meiden enthousiast en actief mee gedaan hebben! Volgend jaar weer. 
 

Uit de krant