Mantelzorg is bijvoorbeeld zorgen voor je partner die ernstig ziek is. Of voor een buurman, je moeder, een goede vriend. De druk op mantelzorgers is de afgelopen jaren fors toegenomen.
Mantelzorg is bijvoorbeeld zorgen voor je partner die ernstig ziek is. Of voor een buurman, je moeder, een goede vriend. De druk op mantelzorgers is de afgelopen jaren fors toegenomen. Foto: pr

Start onderzoek naar mantelzorgbeleid

Politiek Welzijn

Regio - De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout start een onderzoek naar mantelzorgbeleid bij de drie gemeenten.

De komst van de participatiesamenleving zorgt ervoor dat bewoners minder bij de overheid aan kunnen kloppen voor hulp en ondersteuning, en steeds vaker een beroep moeten doen op mantelzorgers uit hun omgeving. Ondertussen worden we steeds ouder en werken we langer door. De verwachting is dat hierdoor de druk op mantelzorgers alleen maar zal toenemen. 

Om ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken is in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geregeld dat mantelzorgers bij gemeenten terecht kunnen voor ondersteuning. De rekenkamercommissie gaat onderzoeken hoe de mantelzorgondersteuning in de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout is geregeld en welke verbeteringen mogelijk zijn. Ook de mantelzorgers zelf worden bij het onderzoek betrokken. De rekenkamercommissie is benieuwd naar hun ervaringen en mogelijke verbeterpunten. Alle mantelzorgers, die bij de gemeenten bekend zijn, zullen een uitnodiging krijgen om aan een enquête deel te nemen.  

De rekenkamercommissie verwacht in het najaar het resultaat van het onderzoek aan de gemeenteraden aan te kunnen bieden.  
 

Uit de krant