Afbeelding

De Marel van Hillegom

Column Notenkraker

Eindelijk, na ruim drie jaar hebben de gemeenteraad en de bewoners in de wijk de Marel de brief ontvangen waarin de uitkomst staat van het overleg tussen het College van B&W en de Amsterdamse woningstichting Lieve de Key over het wel of niet behouden van het groen/speelweide in de woonwijk de Marel.

Conclusie: "De uitkomst is dat gezien de financiële consequenties het niet mogelijk is om de betreffende locatie als groen/speelweide te behouden". Voor verdere informatie over gemaakte afwegingen van het college wordt verwezen naar de gemeentelijke website. Het is niet mijn bedoeling het huidige college van alles te verwijten, zeker de huidige VVD wethouder Verheyen niet want hij heeft zich serieus ingespannen vergeleken bij zijn voorgangers. Bovendien, de gemeente Hillegom is t.o.v. Lieve de Key de vragende partij in die onderhandelingen. Als er al verwijten gemaakt moeten worden is dat vooral in de richting van de eigenaar van de grond en de bouwvergunning, de woningstichting Lieve de Key. Dit vanwege hun compromisloze houding. Door de wijziging van de Woningwet (2015) en de daaruit voortvloeiende wijziging van hun bedrijfsstrategie (afstoten van alle belangen buiten Amsterdam) is Lieve de Key voor nieuwbouw niet meer afhankelijk van de gemeente Hillegom. Daardoor stoten zij belangen in Hillegom af en willen ze verliezen beperken. Kennelijk kan alleen via aankoop door de gemeente van de grond en de bouwvergunning voor de 29 appartementen over te nemen volledig behoud van de bedoelde locatie als groen/speelweide bereikt worden. Mijn bedenkingen daarbij:

Ten eerste, dat aan de uitvoering van deze motie een prijskaartje hangt kan voor de Raad geen verrassing zijn. Welk prijskaartje redelijk is hangt af van de hoogte ervan en de financiële positie van de gemeente. In een recent persbericht heeft het College laten weten dat "de financiële jaarrekening 2016 van de gemeente Hillegom positieve en sterke cijfers laat zien. De reserves en het weerstandsvermogen om financiële tegenvallers te kunnen opvangen zijn zelfs meer dan op uitstekend niveau".

Ten tweede: al in augustus 2016 heeft Lieve de Key aangegeven het bouwplan niet zelf te ontwikkelen maar dat de grond en de bouwvergunning zal worden doorverkocht. Dat zou de derde keer in 13 jaar zijn. Waarom is er sinds dat moment nooit naar andere oplossingen gezocht?

Dus, waarom als Raad niet weer het initiatief nemen om binnen HLT Samen of in regionaal verband Holland Rijnland met woningstichtingen uit de regio een creatieve oplossing te vinden en duidelijke voorwaarden formuleren die tegemoet komen aan uw bezwaren tegen deze bouwlocatie. Deze appartementen zijn tenslotte niet alleen voor Hillegommers bedoeld. Bovendien, de woningstichtingen in die samenwerkingsverbanden zijn langzamerhand de enige overgebleven potentiële kopers voor de grond met bouwvergunning. Marktpartijen zullen zich niet gauw melden. Daarvoor is dit bouwproject te zeer besmet.

Raad, blijf trouw aan de politieke intentie van de motie van 23 januari 2014 die zelfs in het Coalitie Akkoord 2014 – 2018 is opgenomen. De motie dus niet als afgedaan te beschouwen maar in regionaal verband een oplossing vinden. Laat het ruimtelijke omgevingsbeleid niet door de markt bepalen. Dat bent u aan de burger verplicht!

Uit de krant