Dit gemeentelijk monument mag niet dusdanig verbouwd worden dat er vijf of zes appartementen ontstaan.
Dit gemeentelijk monument mag niet dusdanig verbouwd worden dat er vijf of zes appartementen ontstaan. Foto: google street view

Geen arbeidsmigranten in pand Vuursteeglaan

Politiek

LISSE - Het college van B en W wil geen medewerking verlenen aan het verzoek van de eigenaar van een pand aan de Vuursteeglaan 14. De aanvrager wil vijf of zes appartementen realiseren in het pand waarin voorheen een advocatenkantoor was gevestigd.

Door Arie in 't Veld

Het perceel is gelegen binnen het bestemmingsplan Lisse Dorp 2010. Het perceel heeft de bestemming 'Wonen' met een aanduiding 'kantoor' en een aanduiding 'waarde-monument'. Deze gronden zijn bedoeld voor het wonen (uitsluitend grondgebonden) en in dit geval tevens voor kantoor, uitsluitend op de begane grond, en tevens ter bescherming van cultuurhistorische waarden. Het pand is namelijk een gemeentelijk monument. Gestapelde woningen (appartementen) zijn niet toegestaan binnen deze bestemming. Binnen het bestemmingsplan is ook geen afwijkingsmogelijkheid opgenomen om gestapelde woningen toe te staan. Uit de aanvraag blijkt niet of het hier gaat om huisvesting van (tijdelijke) arbeidsmigranten (die elders hun hoofdverblijf hebben) of om arbeidsmigranten die zich hier definitief vestigen. De huisvesting van (tijdelijke) arbeidsmigranten valt onder een 'logiesfunctie'. Wanneer arbeidsmigranten zich definitief hier vestigen dan zijn ze aangewezen op de reguliere woningmarkt (volwaardige wooneenheden). De aanvrager heeft aangegeven dat het gaat om personen die zich hier langere tijd willen vestigen en dat het niet per se om arbeidsmigranten hoeft te gaan. In beginsel staat de gemeente niet negatief tegenover een woonbestemming op dit perceel. De locatie is gelegen binnen bestaand stedelijk gebied en binnen een (hoofdzakelijk) woongebied. Binnen de regio ligt er namelijk een opgave op arbeidsmigranten te huisvesten. In beginsel is het niet ongewenst om deze groep te huisvesten binnen het bestaande stedelijke gebied.
"Het realiseren van vijf of zes appartementen is volgens het college te intensief op deze locatie. Hoewel de aanvrager op eigen risico dit pand heeft gekocht en er (zonder uitspraak van het college) vanuit is gegaan dat er medewerking verleend zou worden, is deze partij enkele weken geleden (officieel) eigenaar geworden van het pand. De verwachting is dan ook dat deze partij in overleg met de gemeente tot een oplossing wil komen. Eén grondgebonden woning is sowieso toegestaan op grond van het bestemmingsplan, maar de verwachting is dat dit niet (financieel) haalbaar is voor de aanvrager. Mogelijk dat twee of wellicht maximaal drie appartementen ruimtelijk aanvaardbaar zijn (onder andere afhankelijk van een definitieve parkeerberekening en overige aspecten die in de afweging meegenomen dienen te worden)."
Het plan ligt gevoelig in de buurt. Er bestaat geen draagvlak voor dit plan in de directe omgeving.

Uit de krant