Wanneer een hartstilstand wordt vermoed, is hulpverlening in de eerste zes minuten van groot belang.
Wanneer een hartstilstand wordt vermoed, is hulpverlening in de eerste zes minuten van groot belang. Foto: pr

HartveiligWonen in Lisse

Zorg & Welzijn Vrijwilligers

Lisse - Het college van de gemeente Lisse heeft besloten de omgeving hartveilig te maken. Met HartveiligWonen verbetert de gemeente de acute zorg met een krachtig reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED's). Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een circulatiestilstand (hartstilstand). De gemeente start dit jaar met het opbouwen van dit netwerk. Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand.

Acute hulpverlening in de eerste zes minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. HartveiligWonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente en die getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Deze vrijwilligers worden opgeroepen door de meldkamer van 112, wanneer een hartstilstand wordt vermoed. Alarmering kan via een app op de telefoon of via een sms-bericht. Gealarmeerde vrijwilligers wordt gevraagd te reageren op de oproep. De ingezette vrijwilligers krijgen via hun smartphone de exacte locatie van de calamiteit en/of de AED door, inclusief routebeschrijving. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Om het reanimatienetwerk op te bouwen zijn veel vrijwilligers en AED's nodig. Personen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen kunnen zich aanmelden. Aan verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, wordt ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor HartveiligWonen.

Donderdag 1 juni is er in de Lisser raadzaal (Heereweg 254) een informatiebijeenkomst van 19.30 tot 21.00 uur. Meer info: www.hartveiligwonen.nl.

Uit de krant