Afbeelding
Foto: pr.

Drukte rond Keukenhof

Column Arie Bombarie

De grote drukte rond Keukenhof houdt deze weken de gemoederen flink bezig. Met name bij de Facebookgroep 'Je bent Lisser als...' rijzen de reacties de pan uit en dan niet altijd positief. En dat is jammer, want we zijn uiteindelijk toch gewend aan het feit dat het al meer dan een halve eeuw in april/mei een heksenketel is rond Keukenhof.

In mijn jonge jaren zat ik met vriendjes op een muurtje bij de kruising Oranjelaan/Heereweg kentekens van auto's te noteren. Vraag niet waarom, maar 's avonds werden ze weggegooid om de volgende dag opnieuw te beginnen. Of we regen slingers en verkochten die illegaal, evenals bij Van der Geest gekochte ansichtkaarten die op het bussenparkeerterrein voor een hogere prijs te koop werden aangeboden. Ook illegaal natuurlijk. Maar alhoewel het Lissese politiekorps toen veel meer manschappen telde dan nu, konden ze al die kwajongens met hun streken toch niet bijbenen. De drukte vandaag de dag is van een geheel andere orde en dat zijn de reacties ook. Soms terecht, soms niet. Zoals de Facebooker die meldt dat hij op een rotonde een bepaalde richting wordt uitgestuurd, met zijn huis in zicht. Omrijden was de boodschap. "Wel grote borden dat we alles in Lisse hebben, waaronder veel winkels en restaurants, maar bij de toegangsweg naar het centrum sturen we u weg…" Dat laatste staat niet op die borden, maar zijn acties van sommige verkeersregelaars die het niet helemaal, of helemaal niet, begrepen hebben. Andere Facebookers begrijpen de frustraties, maar zijn van mening dat je op de idioot drukke dagen ook best in staat geacht moet worden de tijd te nemen of een goede alternatieve route te weten.

Verder gaan echter de klachten van degenen die vinden dat Keukenhof eigenlijk maar moet ophouden te bestaan. Omdat er niemand meer belang bij die vele bezoekers heeft dan Keukenhof zelf. Dat is echter slechts ten dele waar en kennelijk is men niet juist geïnformeerd. Keukenhof betaalt namelijk al sinds de eerste opening in 1950 forse bedragen aan de gemeente Lisse, hetgeen inmiddels is opgelopen tot enkele tonnen per jaar, met een relatie tot het aantal bezoekers. Het is dat we ooit een wethouder hadden die dacht slim te zijn om die relatie los te laten en een vast bedrag af te spreken, omdat hij waarschijnlijk dacht dat het bezoekersaantal alleen maar kon krimpen. Het tegendeel is het geval. De bezoekersaantallen nemen flink toe en dat scheelt de gemeentelijke penningmeester enkele tienduizenden euro's per jaar. Of meer. En wat die tegenstanders kennelijk ook niet beseffen is het feit dat de gemeente sinds de oprichting van Keukenhof al dat geld aan de gemeenschap besteedt. Geen vermakelijkheidsbelasting bijvoorbeeld en elke keer weer een flink bedrag om aan allerlei voorzieningen te besteden. Die mensen moeten zich maar eens afvragen wat voor gat er in de Lissese begroting ontstaat als Keukenhof niet meer betaalt en wie dat gat dan gaat dichten. En naar ik me herinner hebben plaatselijke politici daarover al eens vragen aan het college gesteld, omdat de overeenkomst met Keukenhof in 2018 ten einde loopt. En laten we wel zijn: de tijd is nog altijd moeilijk, dus Lisse kan de centen goed gebruiken!

Reageren? Mail naar arie.thea.veld@ziggo.nl

Uit de krant