Kees van der Lans neemt afscheid als drager bij St. Barbara Begrafenisvereniging.
Kees van der Lans neemt afscheid als drager bij St. Barbara Begrafenisvereniging. Foto: pr

Kees van der Laan drager af

Geloof & Religie

LISSE - Kees van der Laan wordt vandaag, 16 mei, 75 jaar en moet volgens de statuten van Begrafenisvereniging St. Barbara afscheid nemen als drager. Uitvaartverzorger Carlo van der Lans zegt over de periode dat Kees drager was dat hij begin maart 1998 als 55-jarige bij de vereniging kwam en tot aan zijn afscheid van vandaag maar liefst 1155 'dragies' verder is.

Door Arie in 't Veld

"Kees begon op 6 maart 1998 in de Mariakerk bij de begrafenis van mevrouw Doll. Hij heeft nog meegemaakt dat we bij elkaar kwamen in het kleine huisje aan de Heereweg. De Voorhof heeft hij niet meegemaakt, maar wel de Sacristiezolder bij de Agathakerk. Toen volgde de verhuizing naar het Uitvaartcentrum aan de Heereweg en daarna de verhuizing naar de accommodatie aan de Oranjelaan. Vanaf de Heereweg heeft Kees ook veel voor collega Jozef van Rijssel gedragen. De eerste keer al op 8 april 1998 en in totaal 102 keer. Je kon Kees ook altijd als koster inzetten; het maakt niet uit in welke kerk. Hij kon ook altijd een goed praatje maken met de geestelijken. Vooral met pastoor Leo Aarts, maar ook met pastoor Van der Voort. Toen wij in 2006 met een eigen rouwauto gingen rijden, meldde ook Kees zich aan als chauffeur. En samen met Mart Warmerdam is Kees heel wat onderweg geweest. Totdat hij op een gegeven moment aangaf te willen stoppen met de chauffeursdiensten, omdat hij het een beetje zat was om bij tij en ontij van huis te moeten en onderweg te zijn."

Volgens Van der Lans heeft Kees van der Laan altijd veel goeds voor de ruim 3.000 leden tellende vereniging gedaan. Wellicht had hij het dragerswerk nog voort kunnen zetten, maar de statuten eisen nu eenmaal dat je daarmee op 75-jarige leeftijd moet stoppen.

Uit de krant