Niels Buijs en Amir Absalem in gevecht voor de bal.
Niels Buijs en Amir Absalem in gevecht voor de bal. Foto: orange pictures

Alles gegeven, maar titel buiten bereik

Algemeen Sport

Lisse/Groningen - Door de 1-0 nederlaag tegen Jong FC Groningen en de overwinning van koploper IJsselmeervogels versus Quick Boys (0-1) zijn de kaarten op de laatste speeldag geschud.

Door Kees van Zuijlen

De Vogels promoveren direct naar de tweede divisie en FC Lisse kan dat mogelijk via de na–competitie afdwingen. Voor degenen die niet met de bus mee reisden zaterdag 13 mei, restte de gezellige sfeer in de kantine die naarmate de aanvang van het duel dichterbij kwam, volledig vol liep. Aanvankelijk voor niets, daar de verbinding maar niet tot stand leek te komen. Velen konden via hun mobiel het duel wél volgen. Het Groningse Noordlease Stadion, waar 22.000 toeschouwers in kunnen was dit keer slechts gevuld met pakweg 600 toeschouwers, waarvan enkele honderden FC Lisse supporters. Klokslag 15.00 uur begon het duel. Dat kon van het duel tussen Quick Boys versus IJsselmeervogels niet worden gezegd. Reden hiervoor was dat de supportersschare van de koploper nog niet was gearriveerd waardoor de wedstrijd tien minuten later begon. Een opmerkelijke gebeurtenis op zo'n belangrijk moment. Het deerde het team van FC Lisse allerminst. Vanaf het beginsignaal pakte ze het initiatief en zette het spel naar haar hand. Toch leidde het niet tot reële uitgespeelde kansen, al was Rowdy van der Putten met een boogbal dichtbij, aan de andere kant was Tim Orlowski attent bij een Groninger aanval. Het waren de eerste doelgerichte acties in de beginfase. Rustige opbouw van achteruit, een dirigentenrol van Martin van Eeuwijk versus een thuisploeg die nadrukkelijk de grenzen van het toelaatbare zochten. Het resulteerde in een aantal heerlijke combinaties van FC Lisse zoals die van Tom Zoontjes en Van der Putten, Van Eeuwijk en Koen Fokkema en weer Van Eeuwijk, die net buiten de 16 werd afgestopt. De vrije trap van Steven Olsthoorn bracht veel commotie in de kantine teweeg, maar geen treffer. Na een half uur spelen bracht de actie van Fokkema met een schot over eveneens niet de openingstreffer. Een steekpass van Van Eeuwijk zette Van der Putten in kansrijke positie, maar ook hier geen treffer, dit tot groot en zichtbaar ongenoegen van laatstgenoemde. Pal daarop werd er in Katwijk wél gescoord: IJsselmeervogels nam een 0-1 voorsprong en zette daarmee een duidelijke stap richting kampioenschap. Een tussenstand die in de rust doorkwam bij FC Lisse. Een rust die tien minuten langer duurde om beide duels gelijktijdig te laten verlopen om een eerlijk competitieverloop te bewerkstelligen. Normaliter schiet het team van Robbert de Ruiter na rust scherp uit de startblokken, maar of het de extra rust was of mogelijk de teleurstellende tussenstand in Katwijk: een aantal spelers was niet bij de les. Het resulteerde in een tegendoelpunt: een minuut na rust knalde Michael Brey vanaf randje strafschopgebied de thuisploeg op voorsprong. Nauwelijks vijf minuten later leek de gelijkmaker in de maak nadat Van Eeuwijk zich achter de bal posteerde om een vrije trap net buiten de 16 te nemen, maar de effectvolle bal ging rakelings naast. Wat nu rest is het spelen van na–competitie. Deze begint woensdag 17 mei tegen Dongen, dat als derde eindigde in de 3e Divisie zondag. Deze wedstrijd wordt gevolgd door de thuiswedstrijd zaterdag 20 mei op sportpark Ter Specke. De winnaar van dit duel speelt vervolgens tegen de winnaar tussen UNA of Harkemase Boys met als inzet een plaats in de zo felbegeerde Tweede Divisie.