Afbeelding
Foto: pr.

Leve de stilte (???)

Column Arie Bombarie

Al meerdere keren is via de media aandacht gevraagd voor het lawaai dat over Lisse vliegende vliegtuigen produceren. Naast de vraag of de piloten wel de goede route aanhouden en dus niet of nauwelijks iets boven de Poelpolder en Lisse-dorp te zoeken hebben, is er de vraag wie wat gaat doen aan die takkeherrie.

Ik weet het: hele hordes mensen hebben er totaal geen last van. Ze vinden het juist prachtig om die reuzen over te zien komen; vinden dat er een groot economisch belang in het geding is en stellen bovendien dat het vliegtuig het vervoermiddel bij uitstek is als het gaat om vakantie elders te vieren. Tegenstanders denken daar anders over. Bij de juiste wind en in piekuren komt er minstens elke minuut een vliegtuig laag over en kun je gesprekken in de tuin net zo goed beter even staken, terwijl binnen het geluid van de tv harder gezet moet worden als je naar een Nederlands gesproken programma zit te kijken. Voors en tegens dus en natuurlijk is het allemaal subjectief omdat iedereen het anders beleeft en er dus anders over denkt. Minder weten we over de vuiligheid die ze afscheiden en of dat kwaad kan voor onze gezondheid. Wat dat betreft krijgen we al genoeg over ons heen. Door auto's en vooral ook die smerig stinkende scooters en bromfietsen die een leuk fietsritje in de vrije natuur binnen de kortste keren weten te verpesten. Maar goed, dat is een ander hoofdstuk.

Nu gaat het om wat de Bewonersgroep Vlieglawaai te berde wil brengen en de vraag of het gemeentebestuur in staat is daar wat aan te doen. Dat laatste is al meerdere keren gevraagd, doch de situatie is niet veranderd. Ik zeg expres niet, niet verbeterd vanwege de andersdenkenden. Hoe het ook zij: op 31 mei vindt in het gemeentehuis een bijeenkomst over vliegtuiggeluid (zegt men voorzichtig) plaats. Op deze avond krijgen de inwoners van Lisse informatie over het onderzoek dat het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) uitvoerde naar de geluidhinder van vliegverkeer boven Lisse. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Omgevingsraad Schiphol. De slager die zijn eigen vlees keurt, dus. Tijdens deze informatieavond presenteert ook de Bewonersgroep Vlieglawaai Lisse haar visie op de situatie in Lisse. Tevens zullen diverse deskundigen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Naast de NLR zijn in dat verband ook de Luchtverkeersleiding, de Omgevingsraad Schiphol, de gemeente Lisse en bewonersvertegenwoordigers aanwezig. Uiteraard zijn degenen die deze bijeenkomst bijwonen ook nieuwsgierig naar hetgeen de gemeente Lisse op dit gebied kan betekenen. Ikzelf denk dat de mening van de plaatselijke bestuurders weinig zoden aan de dijk zet en men alleen een kleine vuist kan maken als wordt samengewerkt met andere instanties. En dan nog…. Weet u nog? Het economische belang van Schiphol is uitermate groot en hele slimme (?) mensen merken over de eventuele overlast op dat je dan maar niet in Lisse moet gaan wonen. Een omgekeerde logica, want heel veel dorpelingen woonden hier al ver voordat Schiphol zo belangrijk werd.

Op 31 mei kan eenieder meer over deze zaak vernemen tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis die om 19.30 uur begint.

Uit de krant