Rondom 't Hof zijn veel activiteiten gepland. | Foto: uitsnede vergunningsaanvraag,  SVvOH)
Rondom 't Hof zijn veel activiteiten gepland. | Foto: uitsnede vergunningsaanvraag, SVvOH)

Rondom 't Hof en buitenplaats in Hillegom

Column Sporen van Vroeger

Op Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, wordt wederom De Dag van het Kasteel georganiseerd. Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert voor de gemeente Hillegom wederom deze dag (10.00-16.00 uur), die tot stand komt dankzij sponsoring door Landgoederenzone Zuid-Holland. Initiatiefnemer van deze dag is de Nederlandse Kastelenstichting. Dit jaar is het thema "Rondom kasteel en buitenplaats" en daar hebben de vrijwilligers van de Vrienden allerlei leuke activiteiten omheen geselecteerd.

Ook wordt De Dag van het Kasteel ingestoken als een manier om op de fiets allerlei monumenten te kunnen bezoeken en te bezichtigen. In Zuid-Holland doen 19 kastelen en buitenplaatsen mee, waaronder dus 't Hof. Er worden dan ook ieder jaar verschillende routes samengesteld. Hiervoor zijn folders gemaakt die deze weken op verschillende gemeenschappelijke ontmoetingsplaatsen te vinden zijn. Maar ook online is de routekaart te vinden, op de website van Nederlandse Kastelenstichting (www.kastelen.nl) en bij de digitale versie van deze column.

Ook dit jaar zal een aantal Vrienden-vrijwilligers weer rondleidingen verzorgen in 't Hof, dat deels geopend zal zijn voor het publiek. Bij iedere openstelling van 't Hof blijkt de belangstelling voor de rondleidingen erg groot te zijn. Het spreekt natuurlijk ook wel tot de verbeelding, zo'n eeuwenoude buitenplaats waar de familie Six ooit woonde en waaruit Henriëtte Six ooit in een wasmand ontsnapte om er met haar grote (en niet goedgekeurde) liefde vandoor te gaan. Daarnaast zullen 's morgens leerlingen van de Hillegomse Muziekschool muziekstukken ten gehore brengen in de Meerkamer, midden in 't Hof.

In de Hoftuin vertonen allerlei ambachtslieden hun ambachten, zoals een kruidenvrouwtje, wolspinster, imker, glas in lood-maker en een papierschepper. Daarnaast zijn kraampjes bemand door Hiro Natuurlijk Wonen en De Soete Suikerbol. Zij waren vorig jaar voor het eerst van de partij en dit beviel erg goed. De kleintjes kunnen 's middags een ponyritje maken door het centrum van Hillegom, verzorgd door de Manege Hillegom.

En dan nog de Houttuin: op het plein van de Houttuin demonstreert een smid zijn ambacht en de gelijknamige brasserie is ook geopend op deze dag. Aangezien de gemeente ambitieuze plannen heeft om de Houttuin deze nazomer flink aan te pakken, kunt u nu nog genieten van de Houttuin-oude stijl.

Zo'n leuk evenement vraagt natuurlijk om flink aanpakken achter de schermen, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. De Vrienden hebben ook nu weer een groep vrijwilligers bereid gevonden om op Tweede Pinksterdag iets moois neer te zetten.

Vorig jaar trok De Dag van het Kasteel in Hillegom ruim 400 bezoekers en daar waren de Vrienden erg tevreden mee. We hopen ook dit jaar weer veel bezoekers vanuit en rondom Hillegom te ontvangen. Houdt u dus de agenda vrij voor deze gezellige dag middenin ons dorp!

De digitale versie van deze column met extra beeldmateriaal is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant