Bezoekers verwachten een park in volle bloei. Daarom sluit het park volgend jaar een week eerder.
Bezoekers verwachten een park in volle bloei. Daarom sluit het park volgend jaar een week eerder. Foto: PR

Keukenhof volgend jaar korter open om bloei te garanderen

Toerisme Keukenhof

LISSE - De bloemententoonstelling Keukenhof sluit vanaf volgend jaar een week eerder dan tot op heden het geval was. Concreet betekent dit dat het park van 22 maart tot en met 13 mei 2018 geopend zal zijn.

Door Arie in 't Veld

Directeur Bart Siemerink maakte dit bekend op de seizoensafsluitende bijeenkomst met de pers. "Aanvankelijk zouden we nog en week langer open blijven en dus de Pinksterdagen meenemen, maar het risico dat we vooral aan het einde Keukenhof onvoldoende in bloei kunnen laten zien is te groot. En dat levert teleurstellingen op." Siemerink zegt ook dat het kan gebeuren dat volgend jaar het park bij het sluiten van de poorten nog vol in bloei staat. "Het zij dan maar zo. Dan hebben we al die tijd kwaliteit gebracht en dat is waarvoor de mensen van heinde en verre komen."

Siemerink liet ook blijken uitermate blij te zijn met het bezoekersaantal van 1,4 miljoen. Een nieuw record. Meer nog is het waarderingscijfer dat de bezoekers gaven aansprekend, want dat kwam uit op een 8,9. "Als het nieuwe poortgebouw er niet was geweest, waren we af en toe danig in de knel komen te zitten. Nu konden de bezoekersstromen vrij snel worden verwerkt. Met dank ook aan de ongeveer duizend medewerkers die in het seizoen bij ons actief zijn." Siemerink was blij met de daling van de gemiddelde leeftijd van de bezoekers ten opzichte van 5 jaar geleden. Toen lag dat nog op 51 en nu op 48 jaar gemiddeld. Het aantal kindertickets bleek gestegen te zijn van 40.000 vier jaar geleden naar 60.000 nu. Ook het aantal verkochte Lentepassen kende een fikse groei. De directeur haalde twee bijzonder trouwe bezoekers aan: een dochter en hoogbejaarde moeder uit Enschede die drie maal per week op de trein naar Keukenhof stapten.

Op vier dagen, waaronder Corsodag en 30 april, was het te druk. "De mensen stonden heel lang in de file en er werd zelfs geadviseerd het bezoek aan Keukenhof af te blazen. Dat wil je natuurlijk niet", zei Siemerink. Dit seizoen kwamen zo'n 13.000 touringcars en 175.000 auto's naar het park. Via de Arriva-busverbinding vonden ook nog eens 200.000 bezoekers de weg naar Lisse, waaronder een flink aantal bussen vanaf Schiphol vertrok. Volgend jaar is er een nieuw seizoen onder het thema 'Romantiek'.

Uit de krant