Mantelzorgers kunnen voor 52 uur aan vouchers voor huishoudelijke hulp krijgen. Men betaalt alleen een eigen bijdrage van 5 euro.
Mantelzorgers kunnen voor 52 uur aan vouchers voor huishoudelijke hulp krijgen. Men betaalt alleen een eigen bijdrage van 5 euro. Foto: pr

Geld voor ontlasten mantelzorgers

Politiek

LISSE - De gemeenten in de Bollenstreek hebben voor 2015 en 2016 rijksbudget gekregen voor het inzetten van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Dit budget willen zij de komende drie jaar gebruiken om mantelzorgers te ontlasten.

Door Arie in 't Veld

De Huishoudelijke Hulp Toelage was een compensatie voor zorgaanbieders in gemeenten die de huishoudelijke hulp tot algemene voorziening hadden gemaakt. Dat was voor nieuwe aanvragen per 1 januari 2015 het geval in Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Vanaf die datum moesten mensen zelf hun huishoudelijke zorg organiseren en betalen. Alleen mensen die het financieel niet konden betalen, kwamen in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming via de gemeente. Zorgaanbieders verwachtten toen een grote terugloop in het aantal cliënten, omdat als mensen het zelf moesten regelen zij naar de Witte Werkster of een andere schoonmaakster zouden overstappen. Het Rijk had de Huishoudelijke Hulp Toelage in het leven geroepen om de werkgelegenheid in de sector op peil te houden. Het was een tijdelijke financiële compensatie waar iedereen gebruik van kon maken. De Centrale Raad van Beroep heeft in 2015 uitspraak gedaan over hulp bij het huishouden als algemene voorziening, waaruit bleek dat de vorm waarin Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout uitvoering aan de regels gaven onhoudbaar was. Alle drie de gemeenten hebben de algemene voorziening afgeschaft.

Gemeente Lisse heeft de resultaatgerichte maatwerkvoorziening ingevoerd. Dat betekende dat mensen weer een aanvraag bij ISD Bollenstreek konden indienen voor hulp bij het huishouden en dat de eigen bijdrage werd bepaald door het CAK. De verwachting was dat mensen niet langer gebruik zouden maken van de Huishoudelijke Hulp Toelage en de gemeenten hebben dit budget dus over. Het budget hoeft niet terug naar het Rijk, zij hebben de bijdrage structureel toegevoegd aan het gemeentefonds voor 'de verbetering van de arbeidsmarktpositie van specifieke groepen werknemers'. Het voorstel van B en W is om het resterende budget van 2015 en 2016 in te zetten voor de ontlasting van mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen in de periode 2017 tot en met 2019, of totdat het budget besteed is, voor 52 uur aan vouchers voor Huishoudelijke Hulp krijgen. Mantelzorgers betalen een eigen bijdrage van 5 euro de gemeente vult de rest aan tot een uurtarief van 21 euro

Uit de krant