Er is groot onderhoud aan bomen en groen noodzakelijk op de Oranjelaan.
Er is groot onderhoud aan bomen en groen noodzakelijk op de Oranjelaan. Foto: Arie in 't Veld

Groen op Oranjelaan wordt aangepakt

Politiek

LISSE - Het voornemen bestaat om het groen op de Oranjelaan eind dit jaar te renoveren. Gelijktijdig met dit werk zal ook de aanwezige bomenstructuur worden aangepakt. Bij de voorbereiding van dit werk is vastgesteld dat er niet voldoende budget is om alle noodzakelijke werkzaamheden en wensen te realiseren. Het gaat hierbij om een bedrag van 121.000 euro extra.

Door Arie in 't Veld

Bij het eerste bomenonderzoek in 2014 is al vastgesteld dat de komende jaren de nodige bomen op de Oranjelaan vervangen moeten worden. Om zoveel mogelijk bomen te kunnen behouden heeft in 2016 een nader onderzoek plaatsgevonden. De conclusie is dat naast groot onderhoud aan de bomen er vanwege de veiligheid twintig bomen moeten worden vervangen en bij negen bomen een groeiplaatsverbetering moet worden toegepast. Vooruitlopend op de renovatie zijn in maart van dit jaar de twintig bomen afgezaagd. Die verkeerden in een dusdanig slechte conditie dat het onverantwoord was om de bomen nog langer te laten staan.

Eerste schetsplan
In december 2016 heeft een inloopbijeenkomst plaatsgevonden voor de bewoners van de Oranjelaan en de directe omgeving, waarbij het eerste schetsontwerp is gepresenteerd en besproken. Het eerste schetsplan is door de bewoners positief ontvangen, maar er waren nog wel aanvullende wensen. Zo wil men meer bloeiende beplanting in plaats van gras en bermen. De bewoners van het Zuiderkruis hebben gevraagd of de groenstrook met bomen tussen de Oranjelaan en Zuiderkruis in zijn geheel ook kan worden meegenomen. Deze groenstrook is versleten en er is sprake van een achterstand in het onderhoud. De gemeente acht deze vraag terecht en de raad wordt dan ook voorgesteld dit mee te nemen.

Totale kosten
Als er geen extra krediet beschikbaar komt zal de groenstrook tussen het Zuiderkruis en de Oranjelaan niet worden meegenomen. Daarnaast zal het plan dan soberder worden uitgevoerd, door minder beplanting en meer gazon en bermen. Ook zal dan bij de bomen de groeiplaatsverbetering niet worden uitgevoerd. Dit vergroot de kans dat binnen vijf jaar deze bomen de bestrating zullen gaan opdrukken en verder in kwaliteit achteruit zullen gaan en mogelijk toch binnen tien jaar moeten worden vervangen. De totale kosten van de groenrenovatie en bomen is geraamd op 293.000 euro.


Uit de krant