De leerlingen van De Tweemaster bleken ware circusartiesten.
De leerlingen van De Tweemaster bleken ware circusartiesten. Foto: Esther Akerboom

Circus van de bovenste plank

Onderwijs

Lisse - Sporthal De Waterkanten was vrijdag een keer niet het decor van puffende scholieren die rondjes aan het rennen waren, maar van Circus Tadaa, met bijzondere artiesten. De leerlingen van beide locaties van basisschool De Tweemaster gaven daar een voorstelling voor ouders en familie die massaal waren toegestroomd.

Door Esther Akerboom

Van balancerende evenwichtskunstenaars op grote ballen en lenige acrobaten tot koorddansers op dunne touwtjes, allerlei circusacts kwamen voorbij. En, ondanks dat het éigenlijk verboden is in Nederland, waren er dompteurs die met hun zwepen brullende leeuwen en trompetterende olifanten in het gareel hielden. Dit alles werd neergezet door 380 enthousiaste leerlingen. "We vieren elk jaar een feest om het jaar te vieren", vertelt Helmy Dofferhoff van de Tweemaster Evenementencommissie. "Normaal deden we dat gescheiden maar onze nieuwe directeur, Jerry Leepel, vond het een goed idee om het dit keer met beide scholen gezamenlijk te doen."

De kinderen van De Tweemaster volgden in de ochtend een programma waarbij de medewerkers van Circus Tadaa ze lieten kennismaken met de acts waaruit ze een keuze konden maken. Zo waren er onder andere diabolo, goochelen, trapeze, eenwielerfietsen en acrobatiek. Toen om twee uur het publiek een plekje had gevonden, kon de show beginnen. De kleuters openden het circus met een spannend verhaal waarbij ze de hoed van de directeur moesten zoeken, want zonder hoed geen circus. Gelukkig kwam het goed en konden de kinderen hun kunsten laten zien. Er was goed geoefend en veel leerlingen bleken ware circusartiesten te zijn. Een paar knullen uit de groepen acht voelden zich misschien een beetje te groot, maar ze deden toch lekker mee met hun balancerende stokkenact. De kleine Liv, mevrouw de directeur, deed het geweldig als spreekstalmeester. "Het was een groot succes, iedereen heeft ervan genoten en we hadden 380 blije kinderen", aldus Dofferhoff. "'s Morgens was het een chaos maar het is allemaal goedgekomen. De kinderen vonden het geweldig en daar doe je het voor.

Uit de krant