Toon van Duin (l) en vicepresident van Lions Club Bollenstreek Erik Zuidmeer.
Toon van Duin (l) en vicepresident van Lions Club Bollenstreek Erik Zuidmeer. Foto: Arie in 't Veld

Lions Club zamelt bij AH geld in voor Sight First

Algemeen Goede doelen

LISSE - De Lions Club Bollenstreek heeft maandag bij Albert Heijn in winkelcentrum Blokhuis een geldkolom geplaatst voor het inzamelen van oud, nieuw en vreemd geld voor het programma First Sight. Het betreft een internationaal programma van Lions International ter bestrijding van blindheid in derdewereldlanden waarbij op vrijwilligersbasis oogspecialisten oogoperaties uitvoeren in een groot aantal ontwikkelingslanden.

Door Arie in 't Veld

De hulp wordt hoofdzakelijk in Afrika, India en Nepal verricht, meestal in samenwerking met lokale organisaties waaronder plaatselijke Lionsclubs. De uiteindelijke opbrengst wordt door de organisatie Wilde Ganzen met 50 procent verhoogd. Op die manier is het samenwerkingsverband Stichting Fight for Sight in het leven geroepen. Toon van Duin, manager van AH Lisse (op de foto links) vertelt dat de actie binnenkort ook via de mail bekend wordt gemaakt aan de 3.000 klanten van AH in Lisse en omgeving. Sinds 2003 is voor deze actie door alle Lions Clubs al voor een bedrag van 535.000 euro bij elkaar gebracht.

Staaroperaties
Erik Zuidmeer, vicepresident van de Lions Club Bollenstreek (foto rechts) vertelt dat mensen nieuw, oud en vreemd geld kunnen geven, of koperen en nikkelen munten. De geldkolom is in de AH geplaatst na de kassa's en maandag werden er al de eerste giften in gedaan door winkelende klanten. De ervaring leert dat de opbrengst al gauw 7,5 kilo per maand bedraagt. Een enkele verzamelzuil is al goed voor 66 staaroperaties per jaar. 90 procent van de Nederlanders heeft nog oud en vreemd geld in huis. Supermarkten en Lions bieden gezamenlijk de oplossing om met dat 'dode' geld iets goeds te doen. Landelijk varieerde de opbrengst per zuil tot op heden van € 800 tot € 2.000 per jaar. Sinds de start van de actie hebben de verzamelzuilen in minder dan 1 procent van de Nederlandse supermarkten gestaan. Er zijn zuilen die meerdere jaren in één supermarkt staan, met nog steeds een prima resultaat. De zuil bij AH in Blokhuis blijft in elk geval nog enkele maanden staan.

200.000 patiënten
Zuidmeer: "De doelstelling is om ook in het komende decennium onverminderd 200.000 patiënten te helpen. De projecten bestaan steeds uit diepte-investeringen zoals ziekenhuizen, het verstrekken van instrumenten en het (doen) trainen van de lokale staf. En natuurlijk het behandelen van mensen die blind of blind dreigen te worden." Zuidmeer zegt dat aan het einde van dit boekjaar de wereldwijde stichting in de laatste twitntig jaar 236.000 patiënten heeft kunnen helpen.

Uit de krant