Afbeelding
Foto: pr.

Wellicht minder meer?

Column Arie Bombarie

Ik heb geen luidkeels gejuich vanuit het gemeentehuis gehoord en ook de vlag niet gehesen zien worden, maar feit is dat de jaarrekening over 2016 van Lisse een positief saldo van € 1.565.568,09 omvat.

Nou, zeg je dan als argeloze burger, pak maar eens uit. Er zijn genoeg posten te vinden die onder de recente bezuinigingen min of meer te lijden hebben gehad en een financiële injectie goed kunnen gebruiken. Niets van dat alles dus, want een deel van dat geld heeft al een bestemming gevonden. Zoals bijna 4 ton voor het verbeteren van de groenstructuur. Dat was al eerder nodig, maar daar werd in eerste aanleg op bezuinigd. Nu het een stuk beter gaat, kan dat geld toch op tafel komen en wordt het groen in Lisse nog beter dan het al is.

Wat niet bij de vermelding van deze post ook aan de orde is, is hoe de gemeente denkt de groenstructuur niet alleen te verbéteren, maar ook zodanig te onderhouden dat er in de toekomst geen sprake meer zal zijn van achterstallig onderhoud. Die les moet men nu dan toch wel geleerd hebben.

Tevens gaat er pakweg een halve ton extra naar het uitvoeren van het speelruimtebeleid waarvoor aanvankelijk anderhalve ton opzij was gelegd, en 75.000 euro voor de samenstelling van de omgevingsvisie.

En de rest van het saldo? Hup in de reserve. Niets daarvan wordt gebruikt om de lasten van de burgers te verlagen door bijvoorbeeld lagere belastingen en/of leges. Zo wordt de per 2017 ingevoerde precariobelasting in 2022 afgeschaft. Dat leek een leuke melkkoe, maar de rijksoverheid denkt daar nu anders over, met als gevolg dat Lisse jaarlijks dik twee miljoen euro minder gaat vangen. Een probleem waarover de in 2018 aan te treden nieuwe gemeenteraad zich van begin af aan zorgen kan gaan maken, om het de daarna in 2022 aantredende gemeenteraad niet al te moeilijk te maken.

Tot op heden worden vrijwel alle belastingen en dergelijke op basis van het inflatiepercentage verhoogd. Buiten bijvoorbeeld de verhoging voor het gebruik van de sportaccommodaties waarover me onrustbarende berichten bereiken. Over die verhogingen krijgt de raad aparte voorstellen. Als de gemeente blijft vasthouden aan verhogingen volgens het inflatiepercentage is er voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Behalve dan het feit dat de verhogingen van alle mogelijke lasten en diensten je van alle kanten om de oren vliegen en het verhogen van het salaris of de uitkering daarmee geen gelijke tred houdt. Ernstiger is het wegvallen van de precariobelasting. Een nieuwe raad zal voor dat mindere inkomen alternatieve inkomsten moeten vinden. En wie weet spreken we elkaar dan toch weer eens over het al dan niet verhogen van de OZB.

Klok

Me dunkt dat de plaatselijke politieke partijen de messen kunnen gaan slijpen om in de komende gemeenteraadsverkiezingen goed voor de dag te komen. Met keiharde toezeggingen die je echter alleen hard kunt maken als je deel gaat uitmaken van de coalitie. Dus campagnebedenkers: aan de slag en bedenk maar iets goeds over het credo 'minder meer'. En tenslotte: de klok op het Vierkant kwam en vertrok. Het ding zat niet goed in elkaar, was niet bij de tijd en eigenlijk was het maar een verfrommeld stukje werk. Tijd (!!?) dat de huidige raad daarover maar eens vragen gaat stellen.

Uit de krant