Het Oranje Fonds geeft inzicht in waar hoeveel is opgehaald. Vergroot de foto voor een beter overzicht.
Het Oranje Fonds geeft inzicht in waar hoeveel is opgehaald. Vergroot de foto voor een beter overzicht. Foto: pr

Zuid-Holland haalt meeste geld op tijdens Oranje Fonds Collecte

Algemeen Goede doelen

GOEDE DOELEN - In Zuid-Holland is dit jaar, net als in 2016, het meeste geld opgehaald tijdens de landelijke Oranje Fonds Collecte. In de week van 6 t/m 10 juni gaven Zuid-Hollanders in totaal 114.053,89 euro aan de collectanten. Noord-Holland staat op een tweede plek met 95.418,08 euro. In totaal leverde de collecte dit jaar 647.911,97 euro op. 

Hoewel dit een prachtig resultaat is, steekt Zuid-Holland iets minder goed af wanneer er naar de relatieve cijfers gekeken wordt. Met gemiddeld 0,14 euro per bereikte voordeur blijken de Zuid-Hollanders minder vrijgevig dan de inwoners van de andere provincies. De gulste provincie is dit jaar Friesland met gemiddeld 0,26 euro per bereikte voordeur. Ook de Zeeuwen en Groningers hebben gul gegeven. In beide provincies werd gemiddeld 0,24 euro per bereikte voordeur opgehaald. De organisaties leverden het opgehaalde collectegeld in bij RegioBank, die zorgden voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.
 
Stichting Kinderspel
Stichting Kinderspel uit Schiedam had de hoogste opbrengst van alle deelnemende organisaties in de provincie Utrecht. Zij haalden 1.870,21 euro op om iets extra's te doen voor de doelgroep: kinderen en tieners. De stichting geeft bijzondere aandacht aan kinderen uit achterstandssituaties. Stichting Ruilvoet uit het Gelderse Lent heeft dit jaar van alle deelnemende organisaties het meest ingezameld. De collectanten haalden maar liefst 2.444,25 euro op.
 
Schiermonnikoog
Friesland levert ook de meest vrijgevige gemeente. Op Schiermonnikoog gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 2,04 euro. Dat op het Waddeneiland gulle mensen wonen was al bekend, want ook vorig jaar bleek dit de meest vrijgevige gemeente te zijn. Na Schiermonnikoog zijn de inwoners van de gemeente Heumen het gulst. Zij gaven gemiddeld 1,23 euro aan de collectant.
 
Enthousiasme
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Ik ben ontzettend trots op alle collectanten die zich vol enthousiasme, door weer en wind, hebben ingezet. Duizenden mensen zijn de straat op gegaan om ons land een stukje socialer te maken. Zij maken het verschil. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de organisaties waar zij zich belangeloos voor inzetten. Op naar de collecteweek van 2018!"
 
Derde editie
Het was de derde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het transport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.
 
Over het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt initiatieven die Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk socialer maken. Het afgelopen jaar ondersteunde het met  zo'n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Uit de krant