Het is de laatste Open Monumentendag met voorzitter Emma Schuuring. Voor haar liggen 24 folders van de afgelopen jaren. De 25e is in de maak.
Het is de laatste Open Monumentendag met voorzitter Emma Schuuring. Voor haar liggen 24 folders van de afgelopen jaren. De 25e is in de maak. Foto: Arie in 't Veld

De laatste Open Monumentendag voor Emma Schuuring als voorzitter

Cultuur Evenement

LISSE - Tot de verbeelding van velen spreekt de vroegere dorpsomroeper die met belgelui de mensen er attent op maakte dat hij een boodschap kwam verkondigen. "Boeren, burgers en buitenlui" was zijn intro en hij sloot de boodschap af met "Zegt het voort, zegt het voort." Iets dergelijks is aan de orde tijdens Open Monumentendag op 9 september met als landelijk thema "Boeren, burgers en buitenlui". Bij tijd en wijle zal dan een echte dorpsomroeper in de persoon van Willem Ruigrok de mensen in Lisse attent maken op het openstellen van 20 panden, waaronder veel monumenten in het dorp.

Door Arie in 't Veld

Voorzitter Emma Schuuring is al sinds 25 jaar verantwoordelijk voor het goed reilen en zeilen van Open Monumentendag. Ze onderhoudt de contacten met alle mogelijke dorpelingen die willen meewerken en houdt zich bezig met het ontwerp van de folder die voor een goede route onontbeerlijk is. Het is de laatste Open Monumentendag voor Schuuring; ze vindt dat ze haar tijd aan andere dingen moet gaan besteden. Bovendien wordt het organiseren van deze dag volgend jaar een klus voor de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" (VOL), waarvan er al medewerkers in de startblokken staan.

Enthousiast vertelt Schuuring over diverse deelnemers van dit jaar. "De opening wordt door de burgemeester verricht in Dever, waar het voor mij 25 jaar allemaal begonnen is. Verder stelt organisatie SterkSaam aan de Heereweg 460 de deuren open, tegenover de kerk van de HH Engelbewaarders. Bij die kerk bevindt zich ook de Beekbrugschool die gaat sluiten. De leerlingen hebben tekeningen gemaakt die in voornoemde kerk worden getoond. Vanuit de kerk zal ook regelmatig een boerenkar met bezoek vertrekken naar SterkSaam. Verder zet boer Duineveld in de Poelpolder de deuren wagenwijd open. Ook de Poldermolen. Uiteraard kan men ook volop worden geïnformeerd bij de Zemelpoldermolen en is de Heemtuin open. Bij de Salemkerk zijn tekeningen te zien van leerlingen van De Akker." En uiteraard staan bij Kasteel Keukenhof alle gebouwen open. Bij de Nederlands Hervormde Kerk zijn optredens van het ensemble Nonet uit Leiden. "Om 16.00 uur is het slotconcert in de Agathakerk door Cor de Vries, die alle muziek voor die dag regelt. De werkelijke sluiting van de dag vindt plaats in het gebouw van de VOL, waar ook de Numismatische Kring Bollenstreek aanwezig zal zijn. Koos van der Zwet van de VOL zal daar in het kader van het thema rondlopen als boer."

Schuuring zegt met grote voldoening op de achterliggende 25 jaar terug te kijken. "Het begon met een paar honderd bezoekers, nu zijn dat er duizenden. Met dit jaar ook op vrijdag een Klassedag, gehouden door de St. Josephschool in Dever. Kortom: heel veel activiteiten op Open Monumentendag op 9 september in Lisse. De desbetreffende folders zijn binnenkort af te halen op het gemeentehuis en in de bibliotheek.

Uit de krant