Hangkouserieën nr 73 komt deze week uit. | Foto, vormgeving Jan Zeilemaker, SVvOH
Hangkouserieën nr 73 komt deze week uit. | Foto, vormgeving Jan Zeilemaker, SVvOH

De oude(ren) zorg voor Hillegommers

Historie Sporen van Vroeger

Vorige maand zijn de bewoners van zorgcentrum Parkwijk verhuisd naar hun spiksplinternieuwe onderkomen. Anderhalf jaar lang zijn de Parkwijkse ouderen gehuisvest in het appartementengebouw Julia aan de Elsbroekerlaan, terwijl Parkwijk werd afgebroken en vervolgens geheel nieuw weer is opgebouwd. Het nieuwe zorgcentrum biedt volgens opgave van de Hozo 35 tweekamerappartementen, 14 appartementen bestemd voor bewoners die zorg behoeven op het gebied van Alzheimer en dementie en twee kamers bestemd voor tijdelijk verblijf na bijvoorbeeld ziekenhuisopname. In september is een feestelijke opening voorzien.

In vroeger tijden werd in Hillegom ook aan ouderenzorg gedaan. In 1907 is Huize St. Joseph – ook wel het Jozefhuis genoemd – gebouwd als verzorgingshuis voor de rooms-katholieke Hillegomse ouden van dagen. De opening was in 1908. Het Jozefhuis was een cadeau van de parochianen van de St. Martinusparochie aan hun pastoor Joannes van Grossel ter gelegenheid van zijn 50-jarig priesterjubileum. De hoogte van het vermogen van de bewoners bepaalde in welke klasse je huisvesting en zorg ontving, variërend van een aparte zit- en slaapkamer aan de voorkant van het gebouw voor de rijkere bewoners tot aan de kleinste kamertjes achterin voor de allerarmsten die helemaal geen bijdragen hoefden te betalen.

De geschiedenis van een markant pand

De locatie van het Jozefhuis is Mariastraat 32 en de naam van het pand is sinds 16 jaar Kloosterhof. De Vereniging van Eigenaren van het tegenwoordige appartementencomplex ontving afgelopen maart de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom als waardering voor het op historisch verantwoorde wijze doen restaureren van dit gemeentelijke monument. In aflevering 73 van "Hangkouserieën" die deze week gepubliceerd wordt heeft Marca Bultink een artikel geschreven over de geschiedenis van dit markante pand.

Er staat nog veel meer interessants in de jongste editie van het donateurstijdschrift van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Zoals een artikel over een Hillegoms schilderij van de Tsjechische schilder Vaclav Radimsky, dat begin vorige eeuw werd afgebeeld op een prentbriefkaart die werd gedrukt in opdracht van toenmalig bloembollenbedrijf J.P. van der Schoot. Piet Maat neemt ons mee naar de jaren waarin deze navolger van het impressionisme actief was. Ook starten we een nieuwe serie, genaamd "Sonnevanck, een kast van een huis!", geschreven door oud-bewoner Wilbert Koops. Daarnaast nog heel veel Vriendennieuws.

Het geheel paste niet in het gewoonlijke formaat van 28 pagina's en daarom is ook deze editie – net als de vorige – 32 pagina's dik. Op het moment dat deze column verschijnt, worden de ruim 1.100 tijdschriften door de Vrienden-vrijwilligers ingepakt en verzendklaar gemaakt. In Hillegom zullen de bezorgers deze week op pad gaan om de donateurs hun tijdschrift thuis te bezorgen. Wij wensen iedereen veel leesplezier met de nieuwe "Hangkouserieën"!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant