De grote vitrine biedt onder meer plaats aan Japanse lampionnen.
De grote vitrine biedt onder meer plaats aan Japanse lampionnen. Foto: pr

Japan-expositie in grote vitrine bij bibliotheek

Cultuur

Lisse - In de vitrine van de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A is een expositie te zien met het thema Japan.

Er zijn onder meer ansichtkaarten voor de goden (Ema's), boekenleggers, lampionnen en gelukspoppetjes te zien. Voor de meeste Nederlanders is Japan een ver en onbekend land en meestal niet echt een geliefde vakantiebestemming. Vakantiegangers die van verre bestemmingen houden, kiezen eerder voor Thailand, Indonesië, Maleisië en Singapore.

Japan, daar komen maar weinig westerse toeristen en dat terwijl het land veel te bieden heeft. Het is een land met twee gezichten, modern en toch traditioneel. Het lijkt met elkaar te botsen en toch weten de Japanners het oude en het nieuwe harmonieus te laten samen gaan. Verzamelaar René van der Mark, van wie de collectie is, geeft een kleine toelichting. "Als je in Tokio buiten de spitsuren met de metro reist en je kijkt eens naar je medepassagiers, dan zie je dat ze vaak liggen te slapen of ze spelen met spelcomputers of mobieltjes. Vooral de jongeren zijn haast niet van hun mobieltjes te scheiden. In Japan is het versieren van je mobieltje bijna net zo belangrijk als het hebben ervan. Een riempje met een gelukspoppetje eraan lijkt een haast onmisbare accessoire te zijn. Het meest voorkomende poppetje is in Nederland eveneens heel bekend: Hello Kitty, maar ook allerhande figuren uit de Japanse spelcomputergames zoals Super Mario en de tekenen van de oosterse dierenriem zijn populair. Meestal zijn de gelukspoppetjes gemaakt van plastic, maar soms ook van goud, hout, koper of ivoor."

In de grote vitrine zijn diverse voorbeelden van deze gelukspoppetjes te vinden. De tentoonstelling met de verzamelobjecten van Van der Mark is te zien tot medio september in de Lisser bibliotheek.

Uit de krant