Afbeelding
Foto: pr.

Hoe fitter, hoe beter?

Column Arie Bombarie

Het ziet er naar uit dat Lisse een tweede fitplein krijgt. Nou is plein wel een groot woord voor een aantal bij elkaar verzamelde attributen, maar ja, "What's in a name?" zeiden de Engelsen vroeger al.

In de begrotingsbehandeling bleek dat de meerderheid van de gemeenteraad vindt dat zo'n tweede plein er moet komen. In de algemene beschouwingen stelde de fractie van D66 al dat belangrijke opgaven op het gebied van Zorg en Welzijn te weinig verbonden zijn met het domein sport en bewegen. "Zorg zou een kanteling moeten krijgen naar gezondheid en in dit licht is het bewegen/sporten van essentieel belang. In dit geval kan een tweede fitplein wellicht de Waterkanten nog mooier maken en is het een manier om de openbare ruimte te gebruiken om het sporten te stimuleren. Het is gebleken dat in Lisse een serieus probleem aan het ontstaan is: namelijk overgewicht (Toekomstvisie Lisse). Dan maak je met een fitplein als overheid ook een statement zoals: ga samen bewegen. En de mogelijke spin-off van zzp'ers die gebruik gaan maken van een tweede fitplein, is toch alleen maar een mooie ontwikkeling?!" Dat stelt de D66-fractie in al haar wijsheid, alsof zzp'ers alle tijd en gelegenheid hebben om allerlei kunstjes te doen op de toestellen op zo'n plein. Ik weet niet hoe de fractie dat ziet, maar vooralsnog staat hard werken en daarna genieten van de broodnodige rust hoog in het vaandel van zzp'ers. Geen specifieke groepen noemen dus, maar gewoon stellen dat een fitplein voor iedereen een goede invulling kan betekenen op het ontberen van voldoende sport en bewegen. Daar heeft de gemeente in ieder geval 25.000 euro over, hetgeen volgens de VVD harder gaat dan menige fitter kan bewerkstelligen, want er is nog helemaal geen beleid in de vorm van een nota Sport en Beweging die op komst is. Eerst maar eens die nota maken vindt de VVD en dan pas beslissingen nemen. De bespreking over dit onderwerp was zo'n moment waarop de coalitie haaks op de oppositie stond. De laatst genoemde groep, zijnde de VVD, CDA en PvdA/GroenLinks had met het koppen tellen al kunnen bevroeden dat ze aan het kortste eind zouden trekken. Een voorbode van wat er in de komende tijd met de verkiezingen van de gemeenteraad voor de deur, ongetwijfeld vaker gaat gebeuren.

Strijdbijl opgraven
We gaan mooie tijden tegemoet als deze discussie het seintje is dat de strijdbijl wordt opgegraven en eigenlijk ben ik nu al nieuwsgierig naar hoe het CDA uit die verkiezingen zal komen, want bij de afgelopen verkiezingen heeft deze fractie zich bij de collegevorming naar de oppositiebank laten sturen, ten faveure van de SGP/CU in het college. Ik denk niet dat de op een na grootste partij van Lisse zich dat nog eens (à la Wilders) laat overkomen. Maar goed. Terugkomend op dat fitplein moet me toch nog even iets van het hart. Volgens de geleerden wordt er druk gebruik van gemaakt. Ik heb dat ook kunnen zien bij mijn fietsrondjes, maar ik zag meer. Namelijk sporters die zich wel op de apparatuur willen inspannen, maar te beroerd zijn om hun auto op de daartoe bestemde parkeerplaatsen te zetten en dus in de berm parkeren. En dus is het niet zo vreemd dat veel burgers zich afvragen waarom daar niet regelmatig handhavend worden opgetreden. Waarvan akte.

Uit de krant