De mannen van de brandweer verruilden hun oefenavond voor een wandeling met senioren. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
De mannen van de brandweer verruilden hun oefenavond voor een wandeling met senioren. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Stukje het dorp in met de mannen van de brandweer

Algemeen

Hillegom ♦ Bert Kunne van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom en Korpschef van de Brandweer Hillegom Roelfke Spilker hadden dinsdag 15 augustus weer een speciaal programma in elkaar gezet voor een aantal bewoners van Zorgcentrum Bloemswaard.

Met twaalf van hen werd in een rolstoel een korte wandeling gemaakt door het centrum van Hillegom en bezochten ze de Maartenskerk. De wandeling kwam in plaats van de wekelijkse oefenavond van de brandweer, die in de vakantieperiode meestal rustig is. Het was de derde keer dat er iets leuks voor de bewoners van het Zorgcentrum Bloemswaard werd gedaan. Er gingen veertien brandweerlieden met de bewoners aan de wandel. Ook ging een aantal mensen van de verzorging mee. Onderweg werd veelvuldig stilgestaan en door Bert Kunne gewezen op mooie historische plekjes, zoals de voormalige locatie van Bloemswaard. De tocht ging over het bruggetje naar de Kerkstraat, dat vroeger een doodlopende straat was met aan het einde het Oude mannen- en weeshuis, gesticht door Six. Uiteraard werd ook de Houttuin bezocht met de Grote pomp en de monumentale stenen bank als herinnering aan Burgemeester Wentholt, die 29 jaar burgemeester van Hillegom was. Tevens werd het Wilhelminahek bewonderd dat in september 1998 op initiatief van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom is herplaatst. 

"Als toenmalig voorzitter van de S.V.O.H. heb ik het voortouw genomen samen met Job Steenvoorden en Harry Piket en door de steun van tal van Hillegommers werd het geld bijeen gebracht om het hek te herplaatsen. Daar ben ik nog steeds enorm trots op", aldus Kunne. Vervolgens werd de Maartenskerk bezocht waarover Kunne heel wat te vertellen had. Zo kwam de geschiedenis aan bod en de verbouwing, die in 1929-1930 heeft plaatsgevonden. "Hierbij is de kerk verbouwd van een lange smalle kerk tot een kruiskerk, zoals deze nu is. In het koor zijn prachtige grafzerken bewaard gebleven, waaronder een Six graf waarin vier kinderen van Six zijn bijgezet."

Kunne liet de grafvaas van Izaak Jan Alexander Gogel zien en attendeerde de senioren op de mooie gebrandschilderde ramen in het koor. Hierna retourneerde de groep naar Bloemswaard, waar nog even werd nagepraat. Een van de bewoners vroeg hoopvol: "Komen jullie volgende week weer?" 

Uit de krant