Het Hofje van Six in vroeger tijden.
Het Hofje van Six in vroeger tijden. Foto: Drieklank

Tentoonstelling Hofje van Six 'Heden en verleden'

Algemeen

Lisse - Het Hofje van Six (Kanaalstraat 34-42) krijgt een nieuw leven. Momenteel wordt onderhoud gepleegd zodat het eind 2017 klaar is voor de 21e eeuw. Om dat te vieren is er op zaterdag 9 september een tentoonstelling in de toren van de Grote Kerk Lisse: 'Heden en Verleden van het Hofje van Six'.

Al eeuwenlang is het Hofje van Six, eigendom van de Diaconie Hervormde Gemeente Lisse, onderdeel van de geschiedenis van Lisse en haar inwoners. De Diaconie nam begin 2017 de beslissing het Hofje in oude luister te herstellen. Een besluit dat door vele Lissers met vreugde werd ontvangen. Velen hebben mooie herinneringen aan het Hofje. Cor Dol laat die herinneringen herleven tijdens zijn tentoonstelling over het Hofje. Dol verzamelt al jaren informatie, beelden en verhalen over het Hofje van Six: "Er zijn nu nog mensen die daar gewoond hebben, of er familie hadden wonen. Ik wil hun verhalen niet verloren laten gaan."

Ook de toekomst van het Hofje wordt belicht in de tentoonstelling. Daarna kunnen bezoekers (de buitenzijde van) het Hofje van Six met eigen ogen gaan bekijken. Er zijn vrijwilligers aanwezig om te vertellen en te laten zien hoe de bouwwerkzaamheden vorderen. Tijdens Open Monumentendag (9 september) van 10.00 tot 16.00 uur is het mogelijk om te genieten van de tentoonstelling én het monument de Grote Kerk in "De Toren", Grote Kerk, Heereweg 250. Er vinden rondleidingen plaats gedurende de dag en toegang is uiteraard gratis.

De Grote Kerk dateert uit 1250, is in 2003 gerestaureerd en neemt een maatschappelijke functie in binnen Lisse. Al meer dan 13 jaar worden bijeenkomsten, lezingen en open dagen georganiseerd.

Uit de krant