Het Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek doet 4 september Lisse aan.
Het Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek doet 4 september Lisse aan. Foto: pr

Week van de Alfabetisering

Algemeen

Lisse - Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 4 tot en met 10 september, rijdt het Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek door de Bollenstreek en doet zes gemeenten aan om laaggeletterdheid in de directe omgeving onder de aandacht te brengen.

Lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat levert veel persoonlijke en maatschappelijke problemen op. Zo kan het lastig zijn om de bijsluiter van een medicijn te lezen en kost het meer moeite om geldzaken op orde te krijgen, want cijfers en letters zijn overal. De maatschappij is zeer talig ingericht. Om er voor te zorgen dat iedereen mee kan komen is het belangrijk om te kunnen lezen en schrijven.

Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Een smoesje zoals 'Ik heb mijn bril niet bij me, dat formulier vul ik thuis wel in' verleiden de ander vaak om even te helpen.

Ken je iemand in je omgeving waarvan je vermoedt dat die wel hulp kan gebruiken? Kom dan, liefst samen, naar het rijdend taalcafé van het Taalhuis. Met elkaar gaan we in gesprek en vertellen we jou hoe de Bibliotheek Bollenstreek kan helpen. Ook mensen die als vrijwilliger aan de slag willen om laaggeletterdheid te bestrijden zijn welkom. Het rijdend taalcafé, inclusief barista/koffiebar, is maandag 4 september van 14.00 tot 16.00 uur bij de bibliotheek in Lisse.

Uit de krant