Vlnr: voorzitter Jan Grimbergen, penningmeester Wim Grimme en onderhoudsman Jaap Grimbergen.
Vlnr: voorzitter Jan Grimbergen, penningmeester Wim Grimme en onderhoudsman Jaap Grimbergen. Foto: Arie in 't Veld

Volkstuindersvereniging viert 40-jarig bestaan

Duurzaam & Groen

LISSE - De Volkstuindersvereniging Lisse groeit en bloeit dat het een lieve lust is. Een goede constatering voor een vereniging waarvan de leden constant in de weer zijn met het kweken van verse groenten, bloemen en wat al niet meer. Die vereniging bestaat nu veertig jaar en gaat dat op 16 september vieren.

Door Arie in 't Veld

Te beginnen met om 13.00 uur het hijsen van de nieuwe eigen verenigingsvlag bij het complex aan de Middenweg door het lid met de meeste dienstjaren en twee kleinkinderen die wellicht in de toekomst het stokje van hem overnemen. Daarna is elke geïnteresseerde vanaf 14.00 uur welkom op het complex. Er wordt dan namelijk een open middag gehouden waarbij eenieder kan zien wat op het grote complex allemaal tot stand wordt gebracht. Er zijn dan ook tuinders aanwezig om tekst en uitleg te geven.

In een gesprekje met de bestuursleden Jan Grimbergen (voorzitter), Wim Grimme (penningmeester) en onderhoudsman Jaap Grimbergen (secretaris Simon Veenis kon er niet bij zijn), wordt duidelijk dat de vereniging is gegroeid als kool, om het zo maar eens uit te drukken.

Wachtlijst
Inmiddels zijn er 110 leden, mannen en vrouwen, en evenzoveel tuintjes van 180 vierkante meter elk, en staan er acht gegadigden op de wachtlijst. "Dat is wel eens anders geweest," aldus voorzitter Grimbergen. Er zijn jaren geweest dat de animo niet groot genoeg was en sommigen twee tuintjes gingen bewerken. Dat is nu beslist niet meer aan de orde." Op het 2.28.8 hectare grote complex is het nu een komen en gaan van mensen die met veel plezier hun hobby beoefenen. Waaronder tuinders van omstreeks 90 jaar. Mensen waarvan er een aantal meerdere keren per week komen, anderen enkele keren per week en sommigen een keer per week. Het hangt mede af van hun productie, de manier van tuinieren en de manier van afwerken van de tuin. Overigens zijn er ook halve tuintjes voor mensen die de kat uit de boom willen kijken, voor beginners of omdat ze op hoge leeftijd zijn en zo'n grote tuin niet meer aan kunnen. Wim Grimme is behalve penningmeester ook de man van de teeltadviezen en inleidingen over teeltmethoden. "Dat is dankbaar werk, want er zijn altijd veel mensen geïnteresseerd. Men geniet er bij voorbaat van dat de oogst uit onbespoten producten bestaat en als er al middelen gebruikt worden, dan alleen die officieel in de biologische land- en tuinbouw zijn toegelaten."

Onderhoudsplan
De vereniging heeft ook een onderhoudsplan opgesteld dat is onderbouwd tot 2040. Er is in de loop der jaren het nodige geïnvesteerd in allerlei voorzieningen, zonder subsidies of iets dergelijks, met alleen als inkomsten de tuinhuur. De voorzitter: "In 1996 is de vereniging eigenaar van de grond geworden. Een nieuw toegangshek met een adequaat bewakingssysteem kwam er in 2005 en in 2006 werd een blokhut gebouwd. Om maar eens wat te noemen. In 2008 werd het lange pad verhard en we hebben nog meer op ons verlanglijstje staan." Veel meer info over deze bloeiende vereniging zijn te lezen op de door Franco Dieters ontwikkelde website www.volkstuindersvereniginglisse.nl.

Uit de krant