Geertsema op het bankje dat hij van zijn vorige gemeente kreeg. Zijn eerste dienst ging over de tekst die erop staat.
Geertsema op het bankje dat hij van zijn vorige gemeente kreeg. Zijn eerste dienst ging over de tekst die erop staat. Foto: Esther Akerboom

Nieuwe dominee SWG voelt zich thuis

Geloof & Religie

Lisse - De Samenwerkingsgemeente Lisse sinds kort heeft een nieuwe predikant. Op 21 mei heeft ds. Nico Geertsema het aan hem uitgebrachte beroep aangenomen en afgelopen zondag vond zijn bevestiging en intredingsdienst plaats in de kerk aan de Veldhorststraat. Geertsema volgt hiermee de predikanten Taco Posthuma en Jan van Houwelingen op.

Door Esther Akerboom

De jonge bevlogen dominee heeft samen met zijn vrouw Geertje en hun vier kinderen zijn intrek genomen in het huis naast de kerk, na zes en een half jaar predikant in het Drentse Gees te zijn geweest. "We zijn hier eind juli komen wonen en zijn nu echte Lissers", vertelt Geertsema, die van oorsprong Groninger is. "Er werd een beroep op mij gedaan vanuit deze gemeente en omdat ik het gevoel had dat in Gees alles goed liep, kon ik het met een goed gevoel achterlaten. Lisse heeft een grotere samenwerkingsgemeente en dat heeft weer allerlei andere kanten. Het is ook voor het eerst dat de SWG Lisse één predikant heeft. Ik vind dat een uitdaging, dat trekt me wel."
Als jongeman was er nog geen sprake van dat Geertsema predikant zou worden. Maar tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer in Velp kreeg hij steeds meer het gevoel dat hij een bepaalde kant op moest. "In het laatste jaar van mijn opleiding deden we een project bij een klooster. De toewijding van die monniken heeft me getriggerd om mezelf af te vragen: wat wil ik nou eigenlijk? Ook tijdens preken in de kerk en gesprekken met vrienden kreeg ik steeds meer het gevoel dat God me vingerwijzingen gaf die me deze kant op duwden." Na nog een jaar bij een bosbouwadviesbureau te hebben gewerkt besloot Geertsema theologie te gaan studeren. "Ik had heel sterk het gevoel dat, als dit mijn weg was, me alles duidelijk zou worden. Op een gegeven moment komen alle lijnen bij elkaar en dan weet je waarom alles zo gegaan is." Dat bleek toen hij aan het eind van zijn studie in de praktijk aan de slag ging en als kandidaat werd gevraagd bij de gemeente van Gees. "Dat zag ik als een bevestiging dat ik de juiste weg had gevolgd. Uiteindelijk ben ik daar gevraagd om predikant te worden."
Inmiddels voelen de Geertsema's zich al aardig thuis in Lisse. "Alles is hier lekker dichtbij en er is veel bedrijvigheid. De mensen zijn aardig en iedereen groet elkaar", aldus Geertsema. "En je loopt ook zo even het dorp in om te winkelen, dat waren we in Gees niet gewend", vult zijn vrouw aan.
"Wat ik ook mooi vind, is buurthuis Salvatori, dat opgezet is vanuit de gemeente en de missionaire kant van de kerk uitdraagt. Er wordt van alles georganiseerd en iedereen is er van harte welkom, ook niet-gelovigen. De motivatie is om te laten zien hoe goed het leven met God is."
Op de vraag wat hij in Lisse wil bereiken antwoordt Geertsema: "Dat we samen als gemeente verder groeien en eenheid ervaren in het geloof. En dat we als kerk herkenbaar zijn in Lisse, ook door Salvatori. Je kunt het goed hebben als kerkleden met elkaar, maar als dat niet uitstraalt mis je de kern. Want het geloof is nooit alleen voor jezelf."

Uit de krant