Het verliezen van een dierbare is altijd moeilijk. Maar wat als je kind een einde aan zijn of haar leven maakt? Hoe ga je om met de vele vragen en het schuldgevoel. Daarover gaat de GGZ-bijeenkomst.
Het verliezen van een dierbare is altijd moeilijk. Maar wat als je kind een einde aan zijn of haar leven maakt? Hoe ga je om met de vele vragen en het schuldgevoel. Daarover gaat de GGZ-bijeenkomst. Foto: pr

Voorlichtingsavond voor nabestaanden van zelfdoding 

Algemeen

Rouw • GGZ Rivierduinen organiseert een voorlichtingsavond voor nabestaanden die een kind hebben verloren door zelfdoding. De bijeenkomst wordt donderdag 28 september gehouden in Rijnveste, Sandifortdreef 19 in Leiden en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar boven. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft zij/hij het gedaan? Had het voorkomen kunnen worden? Heb ik schuld? Emoties zoals boosheid, verdriet, schuldgevoelens, angst kunnen het rouwproces in de weg staan.  

Stanneke Lunter (1961) geeft deze avond een lezing over haar eigen ervaring met zelfdoding als nabestaande. Ze heeft haar ervaringen beschreven in een boek: Geen pijn, Geen angst, Geen leven, de veerkracht voorbij. Stanneke Lunter is psychiater en moeder van drie kinderen. Jitske, haar sprankelende en creatieve dochter, krijgt op zestienjarige leeftijd last van faalangst en somberheid, uitmondend in een diepe depressie. Ze verandert in een somber meisje. Er volgt een periode van opnames, zelfbeschadiging, suïcidaliteit, wachten op medicatie, tot Jitske zelf een einde aan haar leven maakt. 

In het eerste gedeelte van de bijeenkomst zal Stanneke Lunter ingaan op de ziekte en het overlijden van haar dochter, hoe ingewikkeld de diagnostiek bij jongeren is en wanneer ouders wel of niet betrokken kunnen worden bij de behandeling en wat doe je als de jongere niet laat weten of zien hoe het werkelijk met haar/hem gaat? Daarna is er ruimte om hier plenair op in te gaan.

Na de pauze gaat zij in op het nabestaande zijn, de gemengde gevoelens die zelfdoding oproept en wat kan helpen om daarmee om te gaan en hoe zorg je er als nabestaanden voor om niet zelf moedeloos te worden of elkaar kwijt te raken. Ook daarna is er ruimte voor vragen en plenair overleg. 

De organisatie is in handen van GGZ Rivierduinen, locatie Leiden, afdeling Preventie. Voor meer informatie kunt u bellen naar 071 890 88 88 (afdeling Preventie), mailen naar preventie.leiden@rivierduinen.nl of kijken op www.rivierduinen.nl/agenda.
 

Uit de krant