Bij de ingang van het museum staat alles in het teken van de nieuwe tentoonstelling.
Bij de ingang van het museum staat alles in het teken van de nieuwe tentoonstelling. Foto: Ruth Eppink

'Wat Mesdag is voor Scheveningen, is Koster voor de Bollenstreek'

Algemeen

Kunst • Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag in museum De Zwarte Tulp de wisseltentoonstelling 'Naar de bollen. Anton L. Koster, schilder van bollenvelden' geopend. Bestuurslid Marianne De Jong sprak de aanwezigen toe en bedankte nadrukkelijk iedereen die werk van Anton Koster in bruikleen heeft gegeven.

Het museum heeft met de expositie iets bijzonders neergezet. Want het werk van Koster is al sinds 1959 niet meer zo uitgebreid tentoongesteld. Er zijn ruim 50 werken te zien, het merendeel schilderijen. En hoewel het allemaal werken betreft van bloembollenvelden, oogt geen een hetzelfde. Koster wist steeds vanuit een ander perspectief het beeld dat hij zag op doek te vangen. De zo kenmerkende heggen, vaarten en rietschelven van het bollenlandlandschap zijn er op terug te vinden, evenals arbeiders die op het land aan het werk waren. De impressionistische schilderijen vormen dus de hoofdmoot, maar Koster was ook zeer bedreven in aquarellen en pastels; deze zijn in het Prentenkabinet te bewonderen. Tot slot zijn er nog twaalf pentekeningen (zwart-wit) te bekijken van bolgewassen. Deze tekeningen van Koster zijn sinds 1915, na de verwerving door het Teylers Museum, niet meer tentoongesteld. 

De tentoonstelling loopt tot 30 april 2018. Iedere laatste zaterdag van de maand organiseert Museum De Zwarte Tulp om 14.00 uur een korte rondleiding (20 minuten) langs het werk van Koster. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de dag zelf aan de museumbalie. Deelname is gratis, men moet echter wel de reguliere toegang tot het museum betalen. Hier is ook de Museumkaart geldig.

Marianne de Jong naast een schilderij van Koster.
Kunsthistorica Floor de Graaf schreef het boek over het werk van Anton Koster.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant