Afbeelding
Foto: pr.

Groen als gras…

Column Arie Bombarie

Hallelujah. De taart kan worden besteld, de vlag in top gehesen en het feestgedruis kan starten. Ja, vanwege uiteraard de feestelijkheden die de Harddraverijvereniging organiseerde, maar er is meer. Lisse mag zich namelijk een jaar lang het groenste dorp van Nederland noemen.

Nou kan ik wel dwars voor de kar gaan staan en oreren dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen, maar het is de jury van Entente Florale die na een bezoekje aan Lisse tot deze uitslag kwam. Er zijn natuurlijk heel veel meer dorpen in Nederland en daaronder ongetwijfeld ook die hoge ogen zouden kunnen gooien als ze aan de competitie hadden deelgenomen. Dat hebben ze echter niet en de jury heeft Lisse met goud voor de inzet op groengebied beloond. Inzet die vooral ook de inzet van veel vrijwilligers om het allemaal ook groen te houden geldt.

Ook wethouder Evert Jan Nieuwenhuis roemt die inzet en heeft het verder maar niet over het feit dat het huidige college, maar ook voorgaande gemeentebesturen hemel en aarde hebben bewogen om genoeg geld op tafel te krijgen voor het groenonderhoud. Moeilijk genoeg. Vooral in een crisisperiode. De kwaliteit van het onderhoud was namelijk ver te zoeken en nu werkt men naar het punt dat dit op peil kan worden gebracht en gehouden. Dankzij allerlei lieden met groene vingers, dankzij veel vrijwilligers en niet in de laatste plaats dankzij veel gemeenschapsgeld.

De jury van Entente Florale noemt Lisse een fraai voorbeeld van een dorp waarbij de historie nog zeer goed afleesbaar is in het landschap. Maar ook de mooie wandelroutes, zoals het Ommetje Poelpolder hebben indruk gemaakt. De participatie van inwoners in de openbare ruimte viel de jury zeer positief op. Dat meldt het persbericht van de gemeente over de overwinning.

Maar niets over bijvoorbeeld het gegeven (zie berichten op Facebook daarover) dat er gewerkt kan worden aan het groen tussen straatstenen en trottoirtegels op alle mogelijke plekken. Dat is dan wel groen, maar ook gevaarlijk groen want je kunt zo maar met (brom)fiets en al op je snuit vallen, of met de auto slippen als het nat is. Of op dit moment de bermen langs de Ruishornlaan.

Poelpolderpark
Ook zou er nog wel eens gekeken kunnen worden naar de aanplant van bomen, daar waar andere bomen zijn gekapt. De Van Lyndenweg bijvoorbeeld verliest heel voorzichtig iets van zijn vroegere uitstraling omdat er gaten in de bomenrij zijn ontstaan. En hier en daar staat langs die weg zelfs nog een dode boom triest te staan. Niet erg groen dus. Aan de andere kant mis ik vooralsnog de positieve opmerkingen die ik verwacht had over het park in de Poelpolder. Hele hordes werknemers van de Maregroep zijn daar constant in de weer om dat park een prachtige uitstraling te geven en te behouden en die inzet mag best wel eens met een gemeend dankjewel worden beloond.

Hoe het ook zij; Lisse heeft de titel Groenste dorp 2017 binnen, doch moet ook werken aan het behouden en uitbouwen van die titel tot in lengte van jaren. Want de jury is dan wel erg positief over het groen in het dorp, als je links en rechts om je heen kijkt, ligt er nog heel wat werk op de mensen van de groenvoorziening te wachten. Waarvan akte!

Uit de krant