Volgens de burgemeester gaat het bij de Voedselbank ook om een luisterend oor.
Volgens de burgemeester gaat het bij de Voedselbank ook om een luisterend oor. Foto: pr

Burgemeester Spruit looft vrijwilligers Voedselbank

Algemeen Vrijwilligers

VRIJWILLIGERS • Burgemeester Lies Spruit heeft vorige week donderdag de Lissese Voedselbank bezocht om zich van het werk van de vrijwilligers van deze bank op de hoogte te stellen. Met dit bezoek sloot zij haar zomertoer af, waarin ze verschillende bedrijven en organisaties aandeed.

Door Arie in 't Veld

De Voedselbank verzorgt pakketten voor twintig tot dertig mensen in Lisse, en staat op zichzelf. Zij krijgt een gedeelte van de boodschappen van Voedselbank Nederland. Dit wordt opgehaald in Katwijk. De tien vrijwilligers mogen de ruimte van het Franciscus Huis van de Agathakerk gebruiken om de boodschappen uit te reiken. Op Meer en Duin hebben ze van een ondernemer gratis de beschikking over een box voor de opslag van spullen. Dit houdt op per oktober 2018. Voedselbank Lisse hoopt dat er zich voor die tijd weer iemand aanmeldt met een gratis te gebruiken ruimte (ongeveer 100 m2 groot, met elektriciteit en water). Lisse geeft best wel gul giften, voedsel, maar ook geld. Zo kunnen de vrijwilligers extra eten kopen, als er bijvoorbeeld eens groente, fruit, eieren en dergelijke missen. En de man die ze de Andijvieman noemen, mag ook wel eens in het nieuws: dat is een inwoner die op zijn land andijvie voor de mensen van de Voedselbank teelt en ze in zakjes netjes aanlevert.

Bevlogen mensen
De burgemeester zegt het mooi te vinden dat de vrijwilligers aangeven dat ze dorpsgenoten zo een beetje lucht kunnen geven. Vaak moeten mensen medicijnen kopen en dergelijke. En dan zorgen deze boodschappen voor wat financiële ruimte. Ze hebben ook best wel wat alleenstaande moeders onder de 21. Die krijgen geen uitkering, en willen wel hun studie afmaken. De vrijwilligers voorzien de mensen niet alleen van eten, maar kunnen ze ook helpen bij het vinden van de juiste instanties.

Lies Spruit: "Wat goed dat de Voedselbank er is. En wat een bevlogen mensen, die dorpsgenoten in nood graag helpen. Bij de Voedselbank gaat het niet alleen om de broodnodige boodschappen, maar ook om een luisterend oor en duwtje in de goede richting." De meeste bezoekers van de Voedselbank redden het na een aantal maanden gelukkig zelf weer. En dat is ook de bedoeling van de Voedselbank, mensen even wat lucht geven.

Uit de krant