Een handgemaakt steuntje voor vrouwen met borstkanker | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Mooi ingepakt en voorzien van extra informatiemateriaal over Adamas worden de heart pillows weggegeven.
Mooi ingepakt en voorzien van extra informatiemateriaal over Adamas worden de heart pillows weggegeven. (Foto: pr)
Vrijwilligers

Een handgemaakt steuntje voor vrouwen met borstkanker

VRIJWILLIGERS • Door gasten van Adamas Inloophuis worden borstprotheses gebreid en heart pillows genaaid voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad). In oktober, borstkankermaand, wordt daar extra aandacht aan besteed.

Een heart pillow is een hartvormig kussen van ongeveer 35 cm dat is bedoeld ter verlichting van de klachten na een borstoperatie. Het kussentje is speciaal ontworpen door een Deense verpleegkundige, die merkte dat het dragen van dit kussentje onder de oksel verlichting geeft van pijnklachten.

Iedere maand is er bij Adamas een workshop heart pillow waar vrouwen met elkaar jaarlijks ongeveer 250 vrolijk gekleurde kussentjes maken. "Deze worden vervolgens leuk ingepakt door andere vrijwilligers, inclusief een strippenkaart voor drie gratis activiteiten bij Adamas. Onze collectie wordt aangevuld door de Quiltclub, zodat we jaarlijks ongeveer 500 kussens gratis kunnen uitdelen, onder meer op de Mama Care-afdeling van het Spaarne Gasthuis", aldus Annelies Osinga, coördinator Adamas Inloophuis.

Gebreide borstprotheses

Knitted Knockers.nl is een netwerk van vrouwen in Nederland die borstprotheses breien en haken in verschillende maten, naar het voorbeeld van de Amerikaanse Knitted Knockers organisatie. Iedere maand hoor je in de huiskamer van Adamas het tikken van breipennen. Vrijiwilligers breien protheses op aanvraag of als voorraad. Deze worden ook in het Spaarne Gasthuis aangeboden aan vrouwen die een borstamputatie hebben gehad. "Deze gebreide protheses worden als een welkome afwisseling van de siliconen protheses gezien, vooral bij warm weer. Maar er zijn ook vrouwen die niets anders meer willen dragen, omdat het zo licht en zacht is. Het is erg mooi dat wij bij Adamas deze protheses kunnen breien", aldus Osinga.

"Mocht iemand dit lezen en denken: ik zou graag een heart pillow of borstprothese willen of ik ken iemand die dit zou kunnen gebruiken, dan nodigen we die persoon van harte uit om een keer bij Adamas langs te komen. Of stuur een e-mail naar mail@adamas-inloophuis.nl met je naam, telefoon, adres en de maten van de borstprothese. Dan nemen wij contact met je op", zegt Osinga tot slot.

Over het Adamas Inloophuis
Het Adamas inloophuis is een plek waar volwassenen en kinderen (vanaf 4 jaar) geconfronteerd met kanker, hun naasten of nabestaanden, uit de hele regio onvoorwaardelijk welkom zijn. Ze kunnen bij het inloophuis terecht om weer in hun kracht te staan. Door informatie, lotgenotencontact, therapeutische begeleiding, creatieve en lichaamsgerichte workshops en uiteraard voor een luisterend oor. In het Adamas Inloophuis werken 110 vrijwilligers die 7.000 bezoeken begeleiden. In het oncologiecentrum van het Spaarne Gasthuis werken 20 vrijwilligers die jaarlijks 6.500 bezoeken begeleiden. Het Adamas Inloophuis is 100% afhankelijk van giften, donaties en subsidies. Jaarlijks is er € 300,000 nodig om de gasten kwalitatief hoogstaande begeleiding en ondersteuning te bieden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>