Zo'n drie en een half jaar heeft Evert Jan Nieuwenhuis gewerkt als wethouder in Lisse. Hij verruilt deze gemeente voor Waddinxveen waar hij burgemeester wordt.
Zo'n drie en een half jaar heeft Evert Jan Nieuwenhuis gewerkt als wethouder in Lisse. Hij verruilt deze gemeente voor Waddinxveen waar hij burgemeester wordt. Foto: Ruth Eppink

Wethouder van de dialoog neemt afscheid van Lisse

Politiek

Lisse - Evert Jan Nieuwenhuis wordt 6 november geïnstalleerd als burgemeester van Waddinxveen. Tijd om terug te kijken op zijn drie en een half jaar als wethouder in Lisse.

Door Ruth Eppink

Zijn werkkamer op het gemeentehuis aan de Heereweg kijkt uit op het plein voor de ingang, waar deze zonnige woensdagmiddag een bonte stoet zich verzamelt voor een trouwerij. Nieuwenhuis zal dit uitzicht beslist gaan missen. Maar hij wist ook dat het niet voor altijd zou zijn. "Ik rekende na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 op een plek in de gemeenteraad. Die kon ik combineren met mijn werk als schooldirecteur in Alphen aan den Rijn en Leiderdorp. Het liep alleen anders, tot mijn verrassing werd ik wethouder. Dat betekende een fulltime baan, dus heb ik afscheid van de scholen genomen."

Voor Nieuwenhuis was het geen vreemde overstap, met een moeder werkzaam in het onderwijs en vader die politiek actief was. "Het zit allebei in mijn DNA, maar ik heb wel altijd een voorliefde voor de politiek gehad. Ik ben bijvoorbeeld ook geschiedenis en bestuurskunde gaan studeren toen ik al in het onderwijs zat."

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar, voerde hij voor de SGP campagne door het land. "Toen merkte ik dat ik wat moeite heb met het uitvergroten van de verschillen in standpunten tussen partijen. Want dat is wat je doet tijdens die verkiezingsstrijd. Ik heb veel meer met gezamenlijkheid, met verbinden. Zaken die een burgervader moet beheersen."

En toen kwam de vacature van de gemeente Waddinxveen voorbij?

"Ja. Ik had al eerder over het burgemeesterschap nagedacht. Het is een prachtige functie, je staat boven de partijen. Je combineert dienstbaarheid en leiderschap. Je bent bestuurlijk bezig, maar ook menselijk. Je hebt met grote strategische vraagstukken te maken, maar bezoekt ook het bruidspaar dat al 60 jaar lief en leed deelt."

Waarom Waddinxveen?

"Het lijkt op Lisse. Het is dorps en tevens Randstedelijk. Dicht bij de stad en toch midden in het Groene Hart. Ik heb hier veel geleerd over samenwerking met andere gemeenten, onder meer door de ambtelijke fusie die geleid heeft tot HLTsamen. In Waddinxveen krijg ik te maken met zo'n regionaal vraagstuk. De bewoners en de raad hebben aangegeven graag zelfstandig te willen blijven. Dat is een mooie uitdaging. Daarnaast ligt Waddinxveen dicht bij het werk van mijn vrouw. En ook als ik kijk naar kerk en school, biedt dat dorp ons wat we graag willen. Bovendien herkende mezelf helemaal in de profielschets die men had opgesteld voor deze vacature. Het was een spannende periode: de sollicitatie, de gesprekken, het wachten. Ik ben erg blij dat ik ben voorgedragen als nieuwe burgemeester van Waddinxveen en hoop dat ik een goede opvolger word van de huidige, Bert Cremers."

U bent als wethouder in Lisse verantwoordelijk voor onder meer financiën, afval, verkeer & infrastructuur, bestuurlijke samenwerking en volkshuisvesting. Niet de makkelijkste portefeuilles.

"Er kwam best wat op me af. Maar ik wilde het ook graag. En ik kreeg, onder andere van burgemeester Lies Spruit, ook alle ruimte om me op al deze gebieden te ontwikkelen. Het doet me erg goed dat Lisse er financieel goed voor staat. Dat groen en duurzaam weer nadrukkelijk op de agenda staan. En het is mooi om te zien dat ons nieuwe afvalbeleid zijn vruchten afwerpt. Maar het meest blij ben ik met het nieuwe bergingsbassin onder het Meer en Houtplein, waardoor de inwoners van de Van der Veldstraat eindelijk niet meer bang hoeven te zijn dat er weer water hun huis in loopt.

Die wateroverlast daar was echt heel erg.

"Ja. Ik wilde het liefst dat er meteen een oplossing zou zijn, want keer op keer natte vloeren in je huis: dat wil niemand. Maar dat bassin ligt er niet van de een op de andere dag. Je hebt te maken met allerlei regels, onderzoeken, aanbestedingen. Dat kost veel tijd. En ondertussen zaten er heel boze mensen in de raadszaal, die opnieuw te kampen hadden met wateroverlast. Dat vond ik wel eens moeilijk. Ik heb beloofd dat we het zouden aanpakken en dat is binnen de ambtstermijn gelukt."

U had geregeld contact met de bewoners van die straat. Dat ging u sowieso niet uit de weg. Een man van de dialoog.

"Ik hou erg van het gesprek met inwoners: wat houdt ze bezig? Ik zie natuurlijk genoeg op Facebook voorbijkomen en reageer daar regelmatig ook op. Het leek soms wel of ze altijd 'die Nieuwenhuis' moesten hebben, maar ik ben de enige uit het college met een eigen FB-account. Toen de nieuwe manier van afvalscheiden werd ingevoerd, was het veelvuldig raak. Natuurlijk gaat niet alles meteen goed en dat liet men massaal weten. Als ik dan voor de derde keer een opmerking van iemand kreeg, stuurde ik die persoon een privébericht met een uitnodiging voor een kop koffie op het gemeentehuis. Ik heb hier heel wat koffie gedronken met Lissers die suggesties hadden of hun onvrede kwijt wilden. Dat werkt altijd beter, zo'n persoonlijk gesprek. En maandag op de jaarmarkt heb ik heel wat handen mogen schudden, ook van die kritische Facebookers. Ze vonden het tof dat ik de moeite nam om te reageren."

Wat heeft u van burgemeester Lies Spruit geleerd?

"Behalve een heel goed bemiddelaar is zij iemand die anderen heel goed kan laten bloeien. Zij zag mijn ambitie en heeft mij de ruimte gegeven me te ontwikkelen. Toen mijn voordracht bekend werd gemaakt, werd er gezegd: 'Lisse brengt een burgemeester voort.' Dat heb ik mede aan haar te danken."

Hoe gaat u straks om met aangelegenheden op zondag, als u burgemeester bent?

"Je doelt op mijn SGP-lidmaatschap? Zondag is een rustdag. Maar bij een ramp op het gebied van openbare orde en veiligheid, dan ben ik er. Ook op zondag. Betreft het representatieve zaken, dan zal, afhankelijk van de aard ervan,een wethouder of locoburgemeester voor mij waarnemen."

Er volgt kort voor Nieuwenhuis' vertrek nog een afscheidsreceptie op het gemeentehuis van Lisse. Die datum wordt binnenkort bekendgemaakt.

Uit de krant