De tuinmannen hebben het mozaïek beplant met tulpen- en muscaribollen en crocussen.
De tuinmannen hebben het mozaïek beplant met tulpen- en muscaribollen en crocussen. Foto: Esther Akerboom

Komende lente bloeit de romantiek in Keukenhof

Algemeen Keukenhof

KEUKENHOF • Ondanks het onstuimige herfstweer werd afgelopen donderdag bij Keukenhof alvast de lente ingeluid. Met een feestelijk tintje en tussen de buien door werd de laatste hand gelegd aan het planten van het bloemenmozaïek 'Romantiek in Bloemen' door de veertig tuinmannen van Keukenhof. Hiermee werd tevens het startsein gegeven voor het planten van de zeven miljoen bloembollen die de Keukenhof kleur gaan geven.

Door Esther Akerboom

Het belooft een romantisch voorjaar te worden in 2018, dat is namelijk het nieuwe thema voor het park: Romantiek. Bart Siemerink, directeur van Keukenhof, had duidelijk zin in het nieuwe seizoen. In het nabij het mozaïek gelegen Oranje Nassau Paviljoen sprak hij genodigden en planters enthousiast toe. "Bloembollen planten doen we in de herfst en het is leuk dat het vandaag ook eens echt herfstweer is. In Keukenhof beginnen we nu al met het werken aan een nieuwe lente. De Romantiek in bloei is een goede kapstok voor ons mooie park. Het zal terugkomen in belangrijke plekken zoals de bloemenshows en het mozaïek. En het belooft nog mooier te worden dan de voorgaande jaren."

Het mozaïek bestaat uit 50.000 bollen en beslaat zo'n 250 vierkante meter. Het wordt opgebouwd in twee lagen. Eerst zijn de tulpen- en muscaribollen geplant. Daar bovenop komt een laag met crocussen, die al vroeg in het voorjaar in bloei zullen staan. De tulpen en muscari's bloeien later en dan is het mozaïek in vol ornaat te zien. "We willen dat het park en het mozaïek gedurende de hele periode dat Keukenhof open is, in bloei staat. Zo kunnen ook de bezoekers die in het begin en aan het einde komen genieten van een bloeiend park. Dat vinden we erg belangrijk, want Keukenhof is toch een Nederlands icoon", aldus Siemerink.

Wie aan romantiek denkt, denkt aan bloemen. En omdat Keukenhof ook nog eens midden in de Romantiek, in het jaar 1857, ontworpen is, is het natuurlijk een uitgelezen thema voor het park. Keukenhof is van 22 maart t/m 13 mei geopend. Extra veel romantiek is te ervaren in het weekend van 12 en 13 mei, wanneer mensen in negentiende-eeuwse kledij het park zullen bevolken en er klassieke muziek tussen de bloemen wordt gemaakt. Degene die het bloeiende mozaïek in vol ornaat wil zien, wordt aangeraden om even een belletje te plegen met Keukenhof om te vragen of het al zover is.

Uit de krant