Vlak voor 18.00 uur vinden de laatste gasten een plekje aan de gedekte tafels. In een ongedwongen sfeer wordt daarna van de maaltijd genoten.
Vlak voor 18.00 uur vinden de laatste gasten een plekje aan de gedekte tafels. In een ongedwongen sfeer wordt daarna van de maaltijd genoten. Foto: Ruth Eppink

'Iedereen voelt zich welkom bij Eetcafé Salvatori'

Algemeen Vrijwilligers

CONTACT • Als de deuren van Eetcafé Salvatori opengaan om 17.30 uur, staan de eerste gasten al te wachten. De jassen gaan uit, men meldt zich om te betalen en krijgt een naamsticker uitgereikt. Het is 4 oktober en de bezoekers hebben trek. Team Marjo heeft gekookt, dan staat er een Indonesische maaltijd op het menu.

Door Ruth Eppink

Iedereen die de zaal binnenloopt waar twee lange rijen tafels gedekt zijn, wordt hartelijk begroet door Marianne Brouwer, die het idee voor het eetcafé een aantal jaren geleden tot uitvoering bracht. Aanvankelijk eens per maand en nu al goed voor maandelijks drie woensdagavonden, waarbij verschillende kookteams achter de pannen staan.

Rond 18.00 uur zijn alle gasten binnen en hebben ze een plekje aan de tafels bemachtigd. Dan vraagt Marianne even de aandacht. Ze verwelkomt de nieuwkomers onder de bezoekers en doet wat mededelingen. "Het Eetcafé krijgt wel eens wat cadeautjes... Zo hebben we nieuwe servetjes gekregen en bestek. Daar zijn we ontzettend blij mee, dank jullie wel", klinkt het. Vervolgens is er tijd voor een kort gebed en daarna loopt iedereen met zijn bord naar het buffet. Marjo, Erik en Benita van het kookteam scheppen bami, saté, ajam pedis en tafelzuur op. Er is genoeg, dus meerdere bezoekers gaan voor een tweede ronde.

Contact

Tijdens de maaltijd wordt overal geanimeerd gepraat met elkaar. De nieuwkomers worden betrokken bij de gesprekken. De ongedwongen en warme sfeer maakt dat iedereen zich welkom voelt. "Dat is ook precies de bedoeling", zegt Marianne. "Het idee achter het eetcafé is om mensen die zich eenzaam voelen, of die nog maar weinig mensen kennen in Lisse op een laagdrempelige manier met dorpsgenoten in contact te brengen. Dat werkt heel goed, zoals je ziet. Doordat het zo in trek is, hebben we wat regels ingevoerd. Zo mogen buurtbewoners op de maandag voor er een eetcafé is, 's ochtends tussen 8 en half 9 bellen met Anneke Boogerd, en van half 9 tot 9 mogen ook anderen bellen voor maximaal twee reserveringen. Om ervoor te zorgen dat niet altijd dezelfden aan tafel zitten, mag je per maand twee keer komen."

Vroeg uit bed

Anneke die de telefonische aanmeldingen binnenkrijgt, zegt dat er ook geregeld mensen van buiten Lisse aanschuiven. "We zien hier veel buurtbewoners, maar ook eters uit bijvoorbeeld Hillegom en Lisserbroek. Soms grapt een beller wel eens: waarom kan dat aanmelden alleen tussen 8 en 9 uur, dan moet ik zo vroeg mijn bed uit. En natuurlijk zijn er altijd bellers die het al om vijf voor acht proberen, maar 8 uur is 8 uur, hoor!", lacht ze.

Afwassen

Na de maaltijd staat er nog een Filipijns toetje op het programma, gevolgd door een kopje koffie of thee. Daarvoor halen vele gasten een van huis meegebrachte mok tevoorschijn. "Een traditie uit de tijd dat we alles nog met de hand moesten afwassen. Het scheelde een hoop werk, want die kopjes nam iedereen weer mee. Maar ondanks een mooie spoelmachine kunnen we ook nu nog wel hulp gebruiken. Die machine moet immers ook in- en uitgepakt worden", zegt Marianne. Het is misschien iets waar niet iedereen bij stilstaat, maar alles drijft bij het eetcafé en de andere activiteiten van Salvatori op vrijwilligers. En daarvan zijn er nooit genoeg.

Rond 19.30 uur, als de meeste gasten op het punt staan te vertrekken, begint iemand alvast met stofzuigen. Ja, ook dat moet gebeuren...

Uit de krant