Twee scouts met hun soldeerproject, de morsesleutel.
Twee scouts met hun soldeerproject, de morsesleutel. Foto: pr

Contact leggen met de wereld

Verenigingen

JAMBOREE • Alles stond afgelopen weekend bij Scoutinggroep De Lisser Kaninefaten in het teken van communiceren en techniek. De groep deed mee aan de Jamboree-on-the-Air/Jamboree-on-the-Internet (Jota/Joti).

Een evenement dat elk jaar in het derde weekend van oktober wordt gehouden en waarbij scouts van over de hele wereld contact met elkaar zoeken via radioverbindingen en het internet. Op vrijdagavond legden de Explorers (jongens en meisjes van 15-17 jaar) de eerste radioverbindingen. Zaterdag waren alle leden actief in clubhuis de Kali.

Naast het leggen van contacten met de zenders van officiële zendamateurs, waarvan er vijf aanwezig waren gedurende het weekend, werden er nog andere spelen rondom communicatie gedaan. Zo leerde de kinderen omgaan met het morsealfabet, werd er pictionary gespeeld en werd er gechat via internet.

Bij zendamateurs speelt ook het zelf bouwen van radio's een belangrijke rol. Daarom konden de scouts vanaf 11 jaar aan de slag met printplaatjes, weerstanden, condensators, draadbruggen en een soldeerbout. Met deze materialen kon een morsesleutel, een molentje of een ander project in elkaar gezet worden. Soms een heel gepuzzel met kleine onderdelen, waarbij zo nu en dan wat hulp van de leiding nodig was. Maar iedereen ging met een werkend project trots naar huis.

Na het door oud-scouts gekookte avondeten was er nog een groot spel voor alle leden vanaf 14 jaar. Door een groot aantal opdrachten op te lossen moesten codes gevonden worden. Hierbij werd gebruikgemaakt van apps op de smartphone, plattegronden van dorpen en steden, QR- en barcodes, een microscoop, peilzenders en natuurlijk de radio's. Jong en oud waren de hele avond druk bezig en met succes. Het bleek allemaal te draaien om een puppy die weggelopen was. Iedereen slaagde erin het beestje terug te vinden. Geen echte puppy, maar een knuffeldier uiteraard.

Op zondag werden nog de laatste verbindingen gelegd. Helaas waren de condities voor de radioverbindingen dit weekend niet zo goed, waardoor de meeste contacten in de Randstad gemaakt werden.

Uit de krant