Iet Langeveld en Wout Ruigrok voor de Oude School die zij kunnen kopen.
Iet Langeveld en Wout Ruigrok voor de Oude School die zij kunnen kopen. Foto: Arie in 't Veld

Het Oude Schooltje toch naar Plan4

Cultuur

KUNST – Gigantisch blij zijn ze, Wout Ruigrok en Iet Langeveld van Plan4. Nog maar kort geleden stortte hun wereld in elkaar omdat ze 'slechts' tweede werden met hun plannen voor de Oude School en dus niet als de kopers werden aangewezen. Donderdag kwam als donderslag bij heldere hemel de boodschap waardoor de kaarten anders kwamen te liggen. Degene die namelijk als eerste was uitverkoren om het project aan te gaan en die dag de koopovereenkomst zou tekenen, haalde de plank. Het gevolg:  Plan4 werd de eerste gegadigde. Die mededeling ontvingen de kunstenaars met grote vreugde. 

Door Arie in 't Veld

Plan4 blijft dus in Lisse, op bijna dezelfde plek als nu, waar het met allerlei activiteiten aan de slag wil. "We zijn heel erg blij met deze ontwikkeling", aldus Iet Langeveld. "Ongelofelijk hoe het allemaal is gegaan. We zitten nu bijna negen jaar hier met Plan4. Eerst de Factorij, toen weer niet. Toen Plan4 kopen. Toen weer niet. Daarna de school kopen en daarbij tweede worden. En nu dit…."

Wout Ruigrok geeft aan dat er nog wel van alles geregeld moet worden, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken.
"We willen uitbreiden en werken aan een breder lesprogramma", zegt hij. "In dat verband zal ook ik een aantal cursussen verzorgen." Iet Langeveld zegt over de mogelijkheden die het pand biedt dat er naast het uitbreiden van de cursusmogelijkheden ook meer exposities kunnen worden. En dat de keramiekafdeling van Lia Schalk, die nu nog boven het huidige domicilie van Plan4 werkt, meeverhuist. Desgevraagd zegt ze ook dat er eventueel ruimte tegen een redelijke prijs kan worden geboden aan repeterende (toneel)verenigingen en niet-commercieel opgezette kleinschalige partijtjes. "En we krijgen in dit gebouw de ruimte voor de zogenoemde 'Langevelderhof'. Een initiatief van mijn zus waarvoor in de huidige accommodatie geen ruimte is. Het houdt in dat er een dagbesteding op poten wordt gezet voor licht- en jongdementerenden. Het is bekend dat artistieke programma's deze mensen goed aanspreken. We zijn er trots op dat we op eigen kracht de bank achter onze plannen hebben gekregen. We zijn enorm blij dat het nu allemaal kan doorgaan en met ons vele anderen, gezien het enorme aantal steunbetuigingen bij de aanvraag tot aankoop. We gaan er iets moois van maken."
 

Uit de krant