De carnavalsvereniging bestaat vier keer elf jaar, een bijzonder getal voor de Gaapstokken.
De carnavalsvereniging bestaat vier keer elf jaar, een bijzonder getal voor de Gaapstokken. Foto: Ruth Eppink

Carnavalsvereniging De Gaapstokken bestaat 44 jaar

Verenigingen

JUBILEA • Carnavalsvereniging De Gaapstokken werd op 8 april 1974 opgericht, vanuit een lager zondagseniorenteam van Sportclub Lisse. Zij kwamen als Spekkebijters altijd bijeen bij tante Jo, wat nu De Gewoonste Zaak is. Voor een carnavalsvereniging is het getal 11 heilig en 4 keer 11 dus ook. Een jubileumcommissie heeft daarom voor de komende maanden diverse activiteiten gepland.

Door Jankees Faas

Bert van Ruiten (57), voorzitter van de Gaapstokken tussen 2004 en 2014, kwam in aanraking met het carnaval toen hij werkte in De Gewoonste Zaak. "De Gaapstokken hadden daar diverse activiteiten. Ik stond altijd in een gezellig hoekje en leerde zo steeds meer mensen kennen. Dan komt je dochter bij de dansmariekes en wordt je zoon jeugdprins. Zo rol je er vanzelf in."

Paul Randsdorp (47) zit al vanaf zijn dertiende bij De Gaapstokken. "Prins Patrick (Kortekaas), de eerste jeugdprins, was een maat van mij. Meegenomen door vrienden en nooit meer weggegaan. Ik ben jarenlang adjudant geweest. Het sturen en regelen heb ik altijd leuk gevonden. Op een gegeven moment was ik aan de beurt om Prins Carnaval te worden. Dat was in 2007/2008.

De nestor van de jubileumcommissie is Jan Slobbe (71), wiens kinderen Vera en Stefan het carnaval met de paplepel kregen ingegoten. "Toen de vereniging elf jaar bestond ben ik erbij gekomen. Vroeger had je op vrijdagavond het gehuwdenbal bij Tante Jo. Ook op zaterdagavond was het daar druk. En op zondag was er de kroegentocht. In verband met het elfjarig bestaan besloten wij een Avondje Uit te organiseren in de Hobahohallen (De Glazen hal). Met optredens van Anita Meijer en Lee Towers. Het doel was gezelligheid en geld op halen. De vereniging lag immers toen bijna op een oor. Dat was meteen een succes. Je kon in de Hobohallen 1800 man kwijt. In 1998 zijn wij met het Avondje Uit naar de Ter Specke-hal verhuisd. Het Avondje Uit bestaat dus al 33 jaar en is altijd op zaterdag in het laatste weekeinde van januari."

Tweede brug
Koos van Beek was in 2001/2002 Prins Carnaval bij De Gaapstokken. Hoogtepunt tijdens zijn 'regeerperiode' was de sleuteloverdracht in het gemeentehuis van Lisse. Als Prins Carnaval kreeg Van Beek een opdracht mee. "We waren onze tijd vooruit. We moesten een tweede brug maken over de Ringvaart. Met een goede architect in ons team zijn we naar de scouting gegaan in de Poelpolder. We hadden een heimachine en een paal georganiseerd. De eerste paal kon zo de grond in."
Rita Hulsebosch-Bon (51) kreeg de liefde voor het carnaval mee van haar ouders Jan en Hennie Bon. "Mijn jongste herinneringen aan het carnaval gaan terug naar de Crocussenstraat, waar speeltuinvereniging Marijke zit. Ik was toen 12. Ieder jaar speelden wij als loopgroep in op de actualiteit, waarmee wij meededen aan de optocht."

De jubileumcommissie bestaat verder uit Corné Hulsebosch (48) en Karin Meijer (50). Speciaal voor het 44-jarig bestaan komt er huis-aan-huis in Lisse een jubileumkrant uit. Daarin diverse verhalen over het carnaval met tal van foto's uit de afgelopen jaren. Zaterdag 11 november wordt de nieuwe prins gekozen. Zondag 7 januari is er een reünie in De Gewoonste Zaak. Rond Prinsenbal (vrijdag 26 januari) wordt er een mysteryguest uitgenodigd. Ook zondag 8 april komt er een activiteit.

Uit de krant