Afbeelding
Foto: pr.

Nog een keertje het vuil

Column Poespas

Deze week toch maar weer een keertje over de manier van afval scheiden in Lisse. Een materie die Evert Jan Nieuwenhuis achter zich kan laten als burgemeester van Waddinxveen en die in de handen wordt gepropt van zijn tijdelijke opvolger uit Oud-Beijerland, Johan van Buuren.

Tot op de dag van vandaag wordt met name door de bestuurders erg positief gedaan over de nieuwe manier van afval scheiden en aanleveren, maar eveneens is het zo dat tot op de dag van vandaag het af en toe nog een zootje is. Niet bij een van de drie bakken die in de tuin of elders staan, maar bij de ondergrondse afvalbakken.

Facebook
Ik zou Johan willen aanraden om niet alleen de zaak van de positieve kant te bekijken, maar ook eens op Facebook te neuzen en de opmerkingen die daar over het scheiden van het huisvuil zijn en worden gemaakt. En als ik het nieuws via een ander over het pasje hoor dat je nodig hebt om je restvuil weg te brengen, zou er ook een ander probleem kunnen opduiken.

Privacy
Uit privacyoverwegingen heeft de rechter in een zaak tegen de gemeente Arnhem namelijk besloten dat deze pasjes voorlopig niet zijn toegestaan. Het zou leuk zijn als onze nieuwe kersverse wethouder antwoord kan geven op de vraag of dit in Lisse ook aan de orde is. In Arnhem is in elk geval besloten dat alle ondergrondse afvalcontainers moeten kunnen worden geopend zonder een speciaal afvalpasje. Er is kritiek op het gebruik van deze pas, omdat er persoonsgegevens aan zijn gekoppeld, waardoor kan worden bepaald wie wanneer afval stort. Eerder stelde de Autoriteit Persoonsgegevens vast dat in dit geval de gemeente Arnhem via de afvalpas persoonsgegevens van inwoners verwerkte zonder dat dit noodzakelijk is voor de publiekrechtelijke taak van de gemeente, hetgeen in strijd is met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ongeveer hetzelfde systeem (de pasjes) is in Lisse aan de orde en op zich wel logisch, want anders weet de gemeente nooit aan wie ze de rekening moet sturen en hoe hoog deze zal zijn. Maar toch. Die privacy, hè?

Fietsers
Gemeenten in Nederland mogen afvalpassen inzetten, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan, zoals het geven van informatie over wat de gemeente met de afvalgegevens doet en het goed beveiligen van de pas. Daarbij moet er een duidelijk doel voor de pas zijn, zoals de mogelijkheid om inwoners te laten betalen per hoeveelheid afval. Ik zelf heb in alle prachtige en positieve drukwerken die namens de gemeente zijn uitgegeven hierover nog geen letter gelezen. Wat mij betreft kan de nieuwe wethouder gelijk aan de (niet afval-)bak. Nou heeft hij natuurlijk wel meer te doen, zoals het bewaken van de gemeentelijke kas, het bekijken van de situatie voor de fietsers op de Haven en niet in de laatste plaats de verandering van de trottoirs op het Vierkant. En of hij er dan maar gelijk voor kan zorgen dat aldaar de voor de tweede keer aan puin gereden klok weer helemaal bij de tijd op z'n plek terugkeert. Of op een veiliger plek. En ongetwijfeld nog vele andere zaken, dus laten we de nieuwe wethouder maar het allerbeste gunnen. Uiteraard ten gunste van ons Lissers en het goede dorp Lisse.

Uit de krant