Een ritueel op de 'Franse' dag bij het Fio: alle brugklassers op de foto in het blauw-wit-rood.
Een ritueel op de 'Franse' dag bij het Fio: alle brugklassers op de foto in het blauw-wit-rood. Foto: pr

Dag van de Franse taal op het Fioretti College

Algemeen onderwijs

De geur van croissants en pains au chocolats vult rond half elf langzamerhand de kantine van het Fioretti College Lisse. Deze lekkernijen gaan voor zowel leerlingen als docenten als warme broodjes over de toonbank. Ondertussen vindt er een leuk optreden plaats van de dit schooljaar nieuw gevormde schoolband onder leiding van muziekdocent Ton Smies die gemotiveerde leerlingen en docenten begeleidt bij de diverse Franse chansons.

Leerlingen blijven verrast staan. Hé, deze pauze is 'andere gâteau'! 'Bekende' zanger en zangeressen doen hun best de taal goed voor het voetlicht te brengen, wellicht hier en daar een beetje 'met de Franse slag'. Het is allemaal sfeermakend. Maar ook de Franse versieringen en niet in de laatste plaats een telkens terugkerende 'usance': een geslaagde foto van alle bruggers, gekleed in 'bleu-blanc-rouge'.

Een Franse quiz, een lesbrief, 'stoepie krijten' van Franse monumenten op het schoolterrein, een calligram tijdens de lessen Frans, een Franse film na de pauze. De gangbare methodeboeken worden even aan de kant gelegd. Aldus is in het Fioretti College aan de Sportlaan ook dit keer weer op 9 november de (verjaar)dag van de Franse taal gevierd: 'la journée française'. Het is een initiatief van de Table ronde pour le français (TRF), die zich inzet voor het onderwijs in de Franse taal en cultuur.

Uit de krant