Als het donker is en ook nog eens regent, is het zìcht minder en is de kans op een ongeluk groter.
Als het donker is en ook nog eens regent, is het zìcht minder en is de kans op een ongeluk groter. Foto: pr

Kwart bestuurders vermijdt rijden in het donker

Algemeen

VERKEER • De herfst en het ingaan van de wintertijd maakt de dagen korter en donkerder. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij. Ruim twee derde van de Nederlandse bestuurders (69%) ervaart ongemakken bij rijden in het donker. Een kwart (24%) laat de auto zelfs het liefst voor de deur staan zodra de duisternis intreedt. Bijna 60 procent van de bestuurders geeft aan de rijstijl aan te passen wanneer zij in het donker de weg op gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 1.100 Nederlanders.

De retailketen voerde dit onderzoek uit in aanloop naar de wintertijd en werkt samen met de ANWB om bewustwording te vergroten van het belang van goed zicht in het verkeer. Met name op het moment waarop procentueel de kans op verkeersongevallen het grootst is: in het donker.

Met name vrouwen geven aan ongemakken te ervaren tijdens het rijden in het donker (81% versus 60% mannen). Daarnaast voelen vrouwen zich vaker onzeker (27% versus 11%), en onveilig (29% versus 11%) wanneer zij rijden in het donker.

Avondspits
Mensen die in het donker rijden hebben 160 procent meer kans op een ongeluk dan autobestuurders bij daglicht. De meeste ongelukken vinden plaats in de avondspits.* Joanne Wood, Professor op de School of Optometry and Vision Science aan de Queensland University of Technology in Australië, deed grootschalig onderzoek naar de relatie tussen zicht, veroudering en rij-prestaties. "Veel mensen weten niet dat je ogen anders werken in het donker, wat ertoe kan leiden dat je belangrijke objecten over het hoofd ziet. Een niet-gecorrigeerde afwijking van 0.50 kan al een flinke impact hebben op je rijgedrag. Bovendien ervaren veel mensen ongemak door verblinding van koplampen van tegenliggers. Dit kan een risico zijn als je je realiseert dat zichtbaarheid van voetgangers met 40 procent daalt door het effect van deze verblinding", aldus Joanne Wood.   

Onzeker in het donker
"Kijkend naar het effect van duisternis op het zicht, is het niet geheel onterecht dat mensen zich niet altijd even zelfverzekerd voelen wanneer zij in het donker in de auto stappen. Kijken in het donker, of je nu een bril draagt of niet, kan een verschil van wel driekwart in sterkte inhouden. Regelmatig je ogen laten testen, zodat je weet hoe het met je zicht gesteld is, kan helpen om een stukje van die onzekerheid weg te nemen. Ook als je een kleine afwijking hebt en normaal gesproken bij daglicht geen bril nodig hebt, kan dit in het donker wel helpen om je zicht te verbeteren", aldus Jacques Gorter, opticien bij Specsavers Lisse.
Het is voor veel mensen bekend dat het belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat goed kunnen zien wanneer je zélf deelneemt aan het verkeer misschien wel net zo belangrijk is. Zorg dus dat je de juiste maatregelen neemt om je zicht zo scherp mogelijk te houden. Als bestuurder, fietser of voetganger. Goed zicht begint bij jezelf. Dit (h)erkent ANWB ook als een van de partners van Specsavers.

*Blijkt uit onderzoek van Stichting Incident Management Nederland.

Uit de krant