Afbeelding
Foto: pr.

Geld genoeg... of toch niet?

Column

De gemeente Lisse heeft een begroting voor volgend jaar die klinkt als een klok. Uiteraard moet voor dit resultaat het petje worden afgenomen voor een gemeentebestuur dat dit realiseert, maar er was meer voor nodig om te zorgen voor dikke zwarte cijfers in de begroting.

Zoals het inleveren of korten op subsidies van dorpelingen op diverse fronten, waarvan sommigen nu nog de naweeën ondervinden. En dan is het (na ooit eerder een berucht geworden kerntakendiscussie) toch wel een beetje zuur om de te constateren dat het inleveren van de één, positief is voor het welbevinden van de ander. Maar ja, dan kun je wel een fikse bodem in de kas hebben, ook komt ook het verhaal van de beer en de huid om de hoek kijken. Wat te denken van de miljoenenposten zoals het vervangen van de sporthal Ter Specke met een zware onderbezetting, dus druk op de exploitatie, en het spelershome van FC Lisse. Maar ook de tekorten in de jeugdzorg, de nieuwbouw van De Beukenhof waarover het laatste woord ook nog niet gesproken is en de op handen zijnde afschaffing van de precariobelasting. De laatstgenoemde post is nu nog een prachtige melkkoe, maar daar komt per 2022 een einde aan. Dit gaat betekenen dat er jaarlijks 2,1 miljoen euro minder wordt ontvangen.

Niemand die in de toekomst kan kijken, doch rekenmeesters hebben uitgedokterd dat zoals Lisse nu bezig is in 2119 een plus van 560.000 euro kan schrijven, tot 890.000 euro in 2021. Alles helemaal hartstikke positief natuurlijk, met dank ook aan de actie Meer, minder, anders, doch de huidige gemeenteraad houdt de hand op de knip gezien de zeer hoge uitgaven (zoals de miljoenenkostende sporthal) die voor de deur staan. Zo voelt de raad er niets voor om de begroting extra te belasten met het uitgeven van pakweg een halve ton voor het deelnemen aan Europese editie van Entente Florale. Je moet natuurlijk ook wel een keer tevreden kunnen zijn en de benoeming dit jaar tot groenste dorp van Nederland is wat dat betreft al mooi genoeg. De gemeenteraad denkt dat een eventuele benoeming tot groenste gemeente van Europa weinig tot niets aan het imago van Lisse zal toevoegen.

Eigen portefeuille
Als de nieuwe wethouder Johan van Buuren toch op de een of andere manier iets wil realiseren voordat hij rond de verkiezingstijd weer opstapt, mag hij zijn borst nat maken omdat hij het geld dan in de eigen portefeuille moet zien te vinden. Liever ziet de raad dat er geld wordt besteedt aan initiatieven van de bevolking om Lisse groen te houden. Waarvan acte! En desondanks wisten enkele raadsleden toch geld los te peuteren voor diverse doelen, zoals het jongerenwerk en het behouden van Open Monumentendag. De fractie van Nieuw Lisse vond bij monde van fractievoorzitter Jos Veldhoven het niet juist om dit geld toe te zeggen, gezien de vele bezuinigingen die op andere instellingen waren losgelaten, maar het gaat desondanks door. Nu maar kijken wie er met een goed verhaal komt om ook voor een al dan niet eenmalige financiële ondersteuning te komen, want wat voor de een geldt moet voor de ander ook kunnen gelden. Precedentwerking noemt men dat. Enne... over het al dan niet kunnen rekenen op enkele tonnen aan inkomsten van Keukenhof hebben we nog niets gehoord!

Uit de krant