Henny Elstgeest (rechts) ontvangt de waardebon uit handen van Marjon Wagemans van het WelzijnsKompas.
Henny Elstgeest (rechts) ontvangt de waardebon uit handen van Marjon Wagemans van het WelzijnsKompas. Foto: Arie in 't Veld

Waardering voor mantelzorgers

Zorg & Welzijn

COMPLIMENT • Zo'n 225 mantelzorgers, waarvan het grootste deel uit Lisse komt, hebben afgelopen week een waardering van de gemeente gekregen in de vorm van VVV-bonnen ter waarde van 100 euro. Dit gebeurde in Floralis.

Door Arie in 't Veld

Een enkeling van de gewaardeerden woont buiten het dorp en zorgt dan voor een naaste die in Lisse woont. Want dat is de voorwaarde om in aanmerking te komen voor het compliment. In Hillegom vonden ook dit soort bijeenkomsten plaats voor de mantelzorgers die voor een naaste zorgen die in Hillegom woont.

Meer complimenten
Maar wanneer ben je mantelzorger? Iemand is mantelzorger wanneer minimaal drie maanden, gedurende minimaal 8 uur per week, onbetaald wordt gezorgd voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis die zelfstandig of bij de mantelzorger in huis woont. Marjon Wagemans van het Welzijns Kompas Hillegom Lisse stelde donderdag vast dat het een goed evenement is geworden. "Dit keer waren er 55 complimenten (zoals dat heet) meer uit te delen dan vorig jaar."

Veel respect
Wethouder Adri de Roon stak de mantelzorgers een hart onder de riem en liet blijken veel respect voor hun inzet te hebben. "Maar er zijn meer mantelzorgers op wie dit stukje waardering van toepassing is. Zo staan er 350 in het bestand van het WelzijnsKompas Hillegom-Lisse en zijn bij de gemeente ongeveer 800 namen van mantelzorgers bekend. Maar lang niet iedereen meldt zich of wordt aangemeld voor het mantelzorgcompliment." Zij lopen dan deze waardering mis. Daarom nodigde De Roon nodigde uit om niet zo bescheiden te zijn en zich een volgende keer wel te melden, zodat ze terecht voor hun inzet kunnen worden bedankt.

Uit de krant